Wat is kombucha en hoe maak je het?
21 augustus 2022 

Wat is kombucha en hoe maak je het?

Een paar jaar geleden had ik nog nooit gehoord van Kombucha. Tot dat ik steeds meer 'health influencers' kombucha zag delen. Het zou veel voordelen hebben voor je darmflora maar ook voor je algehele gezondheid. Dat was overigens niet waarom ik de eerste keer Kombucha ging uitproberen. Wat mij over de streep trok waren de ontzettend leuke verpakkingen in de supermarkt, ik dacht 'een keer wat anders dan cola'. De jaren daarna kocht ik met regelmaat een blikje of flesje in de supermarkt. Maar Kombucha is een prijzig drankje dus dat deed ik niet te vaak. Een tijdje geleden is Ruud ein-de-lijk (het stond al lang op het lijstje) begonnen met zelf Kombucha te brouwen. We drinken het inmiddels elke dag en hebben al veel geëxperimenteerd met smaken maken (en uitgedeeld aan vrienden en familie). 

Wat is Kombucha?

Kombucha is een natuurlijk sprankelende, gefermenteerde thee vol probiotica, enzymen en antioxidanten. Ze vermoeden dat Kombucha 2000 jaar geleden al in China werd gedronken ze noemen het 'de thee van onsterfelijkheid'. Er is veel informatie te vinden over Kombucha en ondanks het beperkte medische onderzoek naar de gezondheidsvoordelen zijn er wereldwijd veel liefhebbers. Kombucha smaakt over het algemeen friszuur. Wanneer je een basis kombucha maakt proef je duidelijk nog de thee, dit noemen we de eerste fermentatie. Maar bij de tweede fermentatie kun je allerlei smaken toevoegen waardoor je Kombucha ontzettend lekker wordt. 

Hoe maak je het?

Je hebt niet veel nodig om thuis kombucha te gaan brouwen. 

  • Een hittebestendige pot van ongeveer 2,5-4 liter met grote opening (bijvoorbeeld deze)
  • Elastiek (weckring werkt top)
  • Stukje katoen of kaasdoek wat iets groter is dan de opening van de pot
  • Thee-ei of fijne zeef
  • Startervloeistof (dit kan ook een andere niet gepasteuriseerde Kombucha uit de winkel zijn)
  • SCOBY (met behulp van de startervloeistof, zwarte thee, suiker en water kun je deze zelf maken) 
  • Thermometer en/of thermostrip
  • Weegschaal

Wil je in één keer alles in huis halen dan is deze kombucha startset echt top!

Vervolgens heb je een goed recept nodig dat je helpt om de eerste fermentatie te maken en vervolgens de tweede fermentatie. Kombucha brouwen is niet lastig, maar je moet wel schoon werken en de stappen goed volgen. Als je niet schoon werkt en de stappen niet goed volgt/niet de juiste materialen gebruikt kun je last krijgen van zaken zoals fruitvliegjes en schimmel. In onze cursus 'Kombucha brouwen' leggen we aan de hand van video's met ondertiteling uit hoe je zelf Kombucha kan gaan brouwen (totale duur is 30 minuten), hierna kan er echt niks meer mis gaan! Heb je toch nog vragen, dan kun je die altijd in de cursus stellen. Deze cursus is een onderdeel van onze grote cursus 'oogst verwerken'

Inhoudsopgave cursus 'Kombucha brouwen'

Screenshot uit de cursus 'kombucha brouwen'

Veelgestelde vragen

Op Instagram vroeg ik of mensen nog vragen hadden over Kombucha. De meeste gestelde vragen zal ik beantwoorden

Zit er alcohol in en mag je het drinken tijdens je zwangerschap?

Tijdens het fermentatieproces van kombucha word alcohol gevormd. Gisten zetten namelijk suikers om naar alcohol en CO2. Maar dat betekend niet meteen dat kombucha ook veel alcohol bevat. Er is namelijk nog een tweede vergistingsstap om tot kombucha te komen (in de cursus leggen we dit gedetailleerder uit). Kombucha is een zure drank en dat zuur komt niet van het percentage alcohol. Het zuur ontstaat omdat bacteriën de alcohol, die is gevormd door de gisten, omzetten in zuren.

De gevormde alcohol wordt dus direct omgezet in zuren hierdoor bevat een kombuchadrank een te verwaarlozen hoeveelheid alcohol. Over het algemeen minder dan 0,5%, evenveel als alcoholvrij bier of wijn. De kombucha die je in de handel koopt is ook daadwerkelijk getest op het alcoholpercentage. Dat zou je dus zelf thuis ook kunnen doen als je de materialen hebt om dit te doen of deze wilt aanschaffen. 

Maar of je dus kombucha wilt drinken tijdens je zwangerschap is een persoonlijke keuze. Dezelfde keuze als wanneer je alcoholvrij bier of wijn drinkt, wat dus ook een heel laag percentage alcohol bevat. Er zijn genoeg verhalen te vinden van mensen die tijdens hun zwangerschap gewoon kombucha hebben gedronken en er alleen maar positieve ervaringen mee hebben gehad. 

Is kombucha gezond?

Ja! De meeste mensen die om gezondheidsvoordelen kombucha gaan drinken, drinken het omdat het goed is voor je spijsvertering en darmen. Kombucha bevat een hoog gehalte aan probiotica. Het verlicht het spijsverteringsproces wat kan helpen bij mensen met gevoelige darmen, maar LET OP: een teveel aan kombucha kan leiden tot misselijkheid, je maag en darmen kunnen er flink van op hol slaan. Het is dus belangrijk om het op te bouwen. Wij raden altijd aan om te beginnen met 100 ml per dag en op te bouwen naar ongeveer 300 ml per dag. Nou moet ik zeggen dat ik kombucha zo lekker vind dat ik heus wel dagen heb dat ik meer drink dan 300 ml en daar geen problemen bij ondervind, maar dat zal per lichaam verschillend zijn. 

Verder zou kombucha ook nog schade aan gewrichten voorkomen of genezen en zou het goed zijn voor het afweersysteem. Vind je het leuk om meer te leren over de oorsprong van Kombucha en geneeskrachtige werking, dan raad ik je dit boek aan. 

Welke kombucha uit de supermarkt raad je aan? Ik heb het nog nooit gedronken en voor ik zelf ga brouwen wil ik eerst proeven of het wel echt lekker is. 
Dat snap ik heel goed. Ik ben zelf fan van kombucha die een tweede fermentatie heeft gehad. Dat betekent dat er dus een smaakje aan is toegevoegd. Voor mij is een basis kombucha wat te 'scherp'. Ik vind die van de The Gutsy Captain en Nexba lekker, beide verkrijgbaar bij Jumbo. 

Is het zelf brouwen vergelijkbaar met de supermarkt?

Ja en nee. Je krijgt een idee van hoe het ongeveer smaakt. Friszuur met een bubbeltje. Maar als je zelf gaat brouwen kun je zoveel smaken maken die in de winkel niet bestaan. Daar bestaan misschien 3 smaken terwijl wij al een recepten lijst hebben met 15 combinaties die zijn goedgekeurd (lekker!). 


Wil je vandaag nog aan de slag met het brouwen van Kombucha volg dan onze makkelijke online cursus en ga direct van start! Dat gaat je echt honderden euro's besparen aan kombucha kopen in de supermarkt. Je hebt weinig nodig, het is simpel en je hebt midden no-time een aantal liter gemaakt. 

Lekkere smaken: appel-citroenverbena, bosbes, tomaat-basilicum, braam-citroenverbena, hibiscus


Reactie plaatsen