Telen van kleinfruit in de schaduw: zo doe je dat!
06 februari 2024 

Telen van kleinfruit in de schaduw: zo doe je dat!

We zijn gek op kleinfruit en in een eerdere blog hebben we onze favorieten al met je gedeeld, je leest hem hier. Vandaag richten we ons echter op het telen van kleinfruit in de schaduw, omdat we vaak de vraag krijgen: 'Kan je kleinfruit ook laten groeien in een tuin met schaduw?' We begrijpen dat veel mensen denken dat een schaduwtuin per definitie betekent dat je er geen groenten en fruit kunt telen, maar dat is absoluut niet het geval. Laten we daarom dieper ingaan op wat er mogelijk is in de schaduw en welke fruitsoorten daar goed gedijen.

Een schaduwtuin, wat is dat eigenlijk?

Een belangrijk punt om te begrijpen is het verschil tussen echte schaduw en gebrek aan licht. Schaduw wordt meestal veroorzaakt door fysieke obstructies zoals gebouwen of bomen die het zonlicht blokkeren. Gebrek aan licht kan echter worden veroorzaakt door dichte bladeren of hoge planten in de buurt. In beide gevallen is het nog steeds mogelijk om kleinfruit in je tuin te telen; het hangt gewoon af van de hoeveelheid licht die wordt geblokkeerd.

Gefilterd licht

Wanneer je naar de bovenstaande afbeelding kijkt, zie je dat bomen veel licht tegenhouden. Desondanks dringt er voldoende licht door de bladeren heen. Zelfs als het kleinfruit nooit direct zonlicht ontvangt, zal het nog steeds gedijen en goed groeien.

Tayberry in de schaduw

De afbeelding hierboven toont een van onze Tayberry-plekken (ja, we hebben hem op verschillende locaties in onze tuin). Deze plek bevindt zich aan de zijkant van ons huis, waar alleen 's ochtends in de zomer wat zonlicht valt. De muur warmt dan heerlijk op. De Tayberry staat de rest van de dag in de schaduw. Zoals je kunt zien, gedijt hij hier uitstekend! Op deze plek groeien ook aalbessen en frambozen, en beide doen het hier goed.

Het verschil met zonnige locaties

Betekent dit dat er geen verschil is in groei tussen kleinfruit dat in de zon groeit en dat in de schaduw wordt geteeld? Zeker wel! Kleinfruit in de schaduw wordt vaak wat langgerekter, omdat de plant op zoek gaat naar meer licht. Neem bijvoorbeeld onze aalbessen in de onderstaande video; ze staan letterlijk de hele dag in de schaduw van ons huis en laten dit groei-kenmerk zien.

Naast dat de planten er wat anders uit gaan zien, zijn er nog enkele verschillen te benoemen. Kleinfruit dat in de schaduw groeit, levert doorgaans een iets kleinere oogst op, het duurt wat langer voordat het rijp is, en het fruit kan iets minder zoet zijn. Maar voordat je denkt dat dit misschien niet de moeite waard is, kijk nogmaals eens naar bovenstaande foto van onze Tayberry.

Fruitsoorten die je beter niet in de schaduw zet

Er zijn ook fruitsoorten die aanzienlijk minder goed presteren of gewoon minder lekker worden als je ze in de schaduw plant. Hierbij kun je denken aan blauwe bessen, kiwibessen, kiwi's, vijgen en druiven.

Deze planten zouden wij aanplanten in een schaduwrijke tuin

Kruisbessen zijn eigenlijk het enige kleinfruit dat zelfs liever niet in de volle zon staat. Dus als je een schaduwrijke tuin hebt, zijn kruisbessen absoluut een goede  keuze. Bovendien kun je ook framboos, (doornloze) braam, rode bes, witte bes, roze bes, zwarte bes, Japanse wijnbes, loganberry en tayberry overwegen om te planten. Al deze soorten vind je in onze webshop. Zowel regulier als BIO, bekijk ze hier

Voorbeelden van schaduwrijke tuinen met daarin kleinfruit

Hier willen we graag foto's verzamelen van tuinen waar kleinfruit groeit op schaduwrijke plaatsen. Heb je een foto voor ons die we mogen gebruiken? Mail ons dan op info@moestuinadvies.nl.

Tuin zonne_bloemetje

Aalbes, framboos, druif, kruisbes en appelboom

Tuin zonne_bloemetje

Zelfde schutting maar dan in de zomer na 16:00 uur even zon, verder de hele dag schaduw.

Tuin roxannepuck

Links tegen de schutting staan zwarte bes, aalbes, framboos en kruisbes.

Twijfel je?

Misschien ben je nog steeds onzeker over of jouw tuin geschikt is voor kleinfruit. Je mag ons altijd via Instagram @moestuin.advies of @groenemuts een foto sturen van jouw tuin in de zomer (heel belangrijk) en de plek waar je ze zou willen planten. Dan kijken we even met je mee.


Reactie plaatsen