Gezonde bodem

Cursus start je eigen tuinderij

Droom je al jaren van je eigen ecologische zelfoogsttuin, bloemenpluktuin of tuinderij? Na deze cursus heb je alle kennis om te starten!

Winnie & Marilou - Pluck van het veld

Van droom naar concreet plan!

Heb je de ambitie om je dromen na te jagen en een eigen groene onderneming te starten? Wil je bijvoorbeeld een ecologische zelfoogsttuin, bloemenpluktuin of tuinderij starten maar ben je op zoek naar meer kennis, informatie en voorbeelden van rendabale bedrijven? Wij gaan je helpen! In deze cursus dompelen we je onder in alles wat er komt kijken bij het opstarten en runnen van een rendable tuinderij. Van begroting, bedrijfsplan en teeltplanning tot aan gereedschap, gewassen, verkoop & marketing. 


Deze cursus wordt gemaakt in samenwerking met de oprichters van de tuinderij Pluck van het veld (Winnie van Besouw & Marilou Verhoeven). Deze dames hebben na een jaar van voorbereidingen in januari 2023 beiden hun kantoorbaan opgezegd en een carrièreswitch gemaakt naar full time tuinder en ondernemer. Ze weten hoe het is om vanaf nul te starten en delen al hun tips n.a.v. de geleerde lessen tijdens hun opstartjaren. Met zijn vieren gaan wij er voor zorgen dat jouw droom omgezet wordt naar een concreet plan!

Moestuin Advies X Pluck Van Het Veld
€ 999,-
€ 499,-

Cursus start je eigen tuinderij

Deze cursus leert jou alles wat je moet weten om een succesvolle tuinderij te starten en te runnen. We leren je alles over de voorbereiding, het opstarten, de financiering, de verkoop, marketing en het runnen van een tuinderij. 

 • Je leert hoe een goede voorbereiding eruit ziet: een concreet bedrijfsplan maken, marktonderzoek uitvoeren,  je bedrijfsvorm en vergunningen regelen. En één van de belangrijkste punten: we geven tips om een geschikt stuk grond vinden.
 • Je leert een tuinderij te ontwerpen en aanleggen (inclusief aanlegmethodes, irrigatiesysteem, bodemonderzoek en tunnelkassen).
 • We delen onze teeltplanning en hoe we die maken (mede gebaseerd op de cursus die Pluck van het veld volgden bij Richard Perkins)
 • We geven je een inkijkje in de materialen en gereedschappen die wij onmisbaar vinden. 
 • Je leert de verschillende financiële aspecten van een tuinderij zoals de financiering (crowdfunding & lening), boekhouden, verzekeringen en we delen de begroting & realisatie van Pluck van het veld
 • Je leert alles over de marketing die essentieel is bij het starten van een tuinderij; verkoopkanalen, merk, uitstraling, website, social media en persberichten. 
 • Je leert over verschillende inkomstenstromen, prijsstelling en diverse verkoopkanalen.  
 • Je leert wat er komt kijken bij het runnen van een tuinderij: planning, werken met vrijwilligers, prioriteiten stellen, onderhoud, community-building en het belang van duidelijke communicatie. 
 • Een belangrijk aspect: wie zijn je belangrijkste stakeholders? Vaak wordt dit onderschat maar we leggen je uit wat het belang is van een goede relatie met je stakeholders. Denk bijvoorbeeld aan de buren, de gemeente en het waterschap. 
 • We delen inspiratie en voorbeelden van allerlei tuinderijen.
 • Inclusief community board waar je 24/7 vragen kunt stellen, successen kan vieren en inspiratie kan oogsten.
Start je eigen tuinderij

Zo werkt de cursus 

De cursus is een online programma, bestaande uit videomodules, tabellen en een community board


Samen met Winnie en Marilou van Pluck van het veld nemen we de video’s op en we voorzien je van enorm veel concreet beeldmateriaal van hoe het er op hun tuinderij aan toe gaan. Hoe werkt het irrigatiesysteem, hoe communiceren ze met hun leden? Wat voor hekwerk hebben ze geplaatst en waarom? 


Zodra je op 'koop' drukt krijg je direct toegang tot de community. Maar LET OP, we zijn nog volop bezig met de cursus te maken! Vanaf 18 november 2024 zal de hele cursus te bekijken zijn in onze online leeromgeving. Het voordeel van nu al de cursus aanschaffen is dat je in de community aan kunt geven wat je wil dat we meenemen in de cursus.  


Wat zit er sowieso allemaal in die cursus? Héél véél. We gaan hem zo compleet mogelijk maken! En we zullen hem in de toekomst blijven updaten als er nog vragen zijn. Onderstaand vind je de opbouw van de cursus:

Opbouw cursus 

Cursus start je eigen tuinderij

Winnie & Marilou Pluck van het veld

Module 1: dromen & voorbereiden

 • Het persoonlijke verhaal van Winnie & Marilou: inspiratie en motivatie van de oprichters van Pluck van het veld.
 • Bedrijfsplan schrijven: inclusief marktonderzoek, SWOT-analyse en het definiëren van jouw missie en visie.
 • Grond vinden: hoe vind je een geschikt stuk grond en waar moet je op letten?
 • Bedrijfsvormen & vergunningen: welke bedrijfsvorm past bij jouw tuinderij en welke vergunningen zijn nodig?
Tuinderij Pluck van het veld

Module 2: het opstarten van een tuinderij

 • Tuinderij ontwerpen en aanleggen: inclusief aanlegmethodes, irrigatiesystemen, bodemonderzoek en tunnelkassen.
 • Teeltplanning maken: hoe maak je een effectieve teeltplanning?
 • Materiaal & gereedschap: een overzicht van benodigd materiaal en gereedschap.
Wortels - Pluck van het veld

Module 3: financiën

 • Begroting & realisatie: het opstellen van een realistische begroting voor jouw tuinderij.
 • Financiering: opties zoals crowdfunding, leningen en subsidies.
 • Boekhouden & verzekeringen: essentiële aspecten van financieel beheer en risicobeheer.
Workshop - Pluck van het veld

Module 4: verkoop & marketing

 • Inkomstenstromen: verschillende manieren om geld te verdienen met jouw tuinderij.
 • Verkoopkanalen & gewaskeuzes: hoe kies je de juiste gewassen en verkoopkanalen voor jouw tuinderij?
 • Merk & uitstraling: het belang van een sterk merk en effectieve marketing.
Tuinderij - Pluck van het veld

Module 5: het runnen van een tuinderij

 • Planning & organiseren: efficiënt plannen en organiseren van dagelijkse taken.
 • Werken met vrijwilligers: hoe betrek je vrijwilligers bij jouw tuinderij?
 • Onderhoud & observatie: het onderhouden van de tuin en materiaal, en het belang van observatie.
 • Inspiratie & voorbeelden: inspirerende voorbeelden uit de praktijk en mogelijkheden voor verdere groei.

Over het community board

Moestuin Advies - vraagteken

Vragen stellen

Leer van de successen van andere cursisten en stel onbeperkt je vragen aan hen en ons! Wij staan dagelijks voor je klaar in de community om je te helpen.
Moestuin Advies peultje

Connecten

Het is een fijne plek om gelijkgestemden te ontmoeten. Je bent allemaal met hetzelfde bezig: een tuinderij starten!
Moestuin Advies - Venkel

Inspiratie

Cursisten delen graag verhalen en foto's om elkaar te inspireren.
Ruud & Merel

Ons doel met deze cursus: faciliteren & verbinden

Ons doel; in ieder dorp een tuinderij! Zodat als mensen zelf geen tijd of plaats hebben voor een moestuin ze toch lokaal en biologisch kunnen eten.

Door mensen zelf te laten oogsten komen ze tot rust, voelen ze zich fitter en daarnaast eten ze ook nog eens verse, onbespoten en voedzame producten. Hoe mooi is het als jouw tuinderij daar aan bij kan dragen? Daarnaast speelt een tuinderij ook een belangrijke rol in een community om mensen te verbinden.  


Wij weten als geen ander hoe fijn het is om een community om je heen te hebben, en wij zijn er dus ook voor jou als (toekomstige) cursist. We willen je nu en in de toekomst helpen!


Tuin Tinder

Wil je een tuinderij starten maar heb je nog geen grond? Wij gaan je proberen te helpen door je te koppelen aan een bedrijf of particulier die nog grond 'over heeft' en het graag wil verpachten aan iemand die een mooi initiatief (zoals een tuinderij) wil opzetten. 


Het kan ook zo zijn dat je een tuinderij wil opzetten maar nog een partner zoekt omdat je het niet alleen wil doen. Doormiddel van onze community kunnen we je ook daarmee helpen!

EXTRA optie: cursussen pakket voor €250,- i.p.v. €499,-

In de cursus start je eigen tuinderij leer je natuurlijk alles hoe je jouw eigen tuinderij kunt starten en runnen. Maar misschien kun je ook nog wat vakinhoudelijke kennis gebruiken zoals: composteren, snoeien en stekken. In ons cursussen pakket zitten 8 cursussen: moestuinieren, pluktuinieren, oogst verwerken, kruidenspiraal maken, eetbare planten kiezen en aanplanten, snoeien, stekken en composteren. Normaal kost het pakket €499,- maar als je de cursus start je eigen tuinderij aanschaft kan je het cursussen pakket met 50% korting aanschaffen. Dat is dus korting op korting want de cursussen zijn in totaal €632,- waard. 

4x bonussen waarom NU inschrijven

Moestuin Advies

Laagste prijs ooit

That's right. Je hebt hem voor de goedkoopste prijs ever, want deze cursus is nieuw! We hebben nog geen reviews van cursisten dus daarom krijg jij extra voordeel. Je betaalt geen €999,- maar €499,-.
Winnie & Marilou - Pluck van het veld

Praktijkdag

De eerste 50 deelnemers krijgen gratis de kans om een dag mee te lopen op de tuinderij van Pluck van het veld. Je krijgt een rondleiding, werkt mee op de tuin en kan de dames nog eens extra het hemd van het lijf vragen. Er zijn een aantal praktijkdagen waaruit je kan kiezen zodat er altijd eentje is waar je bij kan aansluiten. 
Merel & Ruud

Gratis promotie 

Met een gezamenlijk bereik van 100.000 mensen op Instagram en 13.000 mensen in onze nieuwsbrief kunnen we je helpen met het promoten van je (nieuwe) tuinderij! Want we weten 100% zeker dat genoeg mensen een abonnement bij je zouden willen afnemen máár het is ook relatief nieuw in Nederland dus een beetje promotie (in ieder dorp) kan geen kwaad!
Tuinderij Pluck van het veld

Community

Je hebt al toegang tot de community voordat de cursus helemaal af is. Dat betekent dat je vanaf het moment van inschrijven tot de lancering in november je nog input kan leveren wat jij terug wil zien in de cursus. 

Liever live de cursus volgen?

Kun je niet wachten tot november en wil je de cursus graag op locatie volgen? De dames van Pluck van het veld geven een tweedaagse cursus op 14 & 15 september op hun tuinderij in Cromvoirt. Hier zijn nog 4 plekken voor beschikbaar, je kunt je via deze link aanmelden. Als je jezelf aanmeld via de site van Pluck van het veld krijg je automatisch een code waarmee je de online cursus kan aanschaffen met 50% korting. Voor €748,50,- kun je dus zowel meedoen met de live cursus op 14 & 15 september én profiteren van alle voordelen die bij de online cursus zitten. 

Moestuin Advies X Pluck Van Het Veld
€ 999,-
€ 499,-

Cursus start je eigen tuinderij

Deze cursus leert jou binnen no-time alles wat je moet weten om een succesvolle tuinderij op te zetten en te runnen. 


Als je nu je ticket koopt, heb je gelijk al toegang tot de community


Vanaf 18 november 2024 zal de hele cursus te bekijken zijn in onze online leeromgeving.

Twijfel je nog? 

Schrijf je dan in ieder geval in voor de nieuwsbrief voor de cursus start je eigen tuinderij! Daarmee houden we je op de hoogte van allerlei zaken zoals het filmproces en de vorderingen van onze Tuin Tinder. Want misschien weet je nog niet zeker of je een tuinderij wil starten, maar op de hoogte blijven van alle vorderingen rondom deze cursus kan natuurlijk nooit kwaad!

Wortels - Pluck van het veld

Veelgestelde vragen: cursus start je eigen tuinderij

Hoelang en waar kan ik de cursus kijken?

De cursus is gemaakt op een videoplatform. Je krijgt na het kopen een e-mail met je inloggegevens. Je kunt vervolgens met je telefoon (er is zelfs een app voor!) of via je laptop of tablet de cursus volgen.

De videocursus is onbeperkt kijkbaar: je wordt niet op een bepaald moment uit het account gehaald.

Kan ik in termijnen betalen?

Jazeker. Je kan in één keer betalen of in termijnen van 2 of 4.

Stel je bestelt de cursus op 2 april en je selecteert 4 termijnen, dan betaal je op 2 april €124,75 en volgt er een automatische incasso van €124,75 op 2 mei, 2 juni en 2 juli.

Als de cursus wordt geüpdate krijg ik dan ook automatisch toegang tot 'de nieuwe versie'?

Jazeker, daar doen wij niet moeilijk over! Ook als we nieuwe informatie toevoegen aan de cursus krijg je daar automatisch toegang tot.

Hoe zit het met de BTW kan ik die aftrekken als ondernemer?

Jazeker! Ondernemer (in spe)? Je investering is 412,40 euro excl. BTW, 499 incl. BTW. Goed om te weten: de BTW (21% – €86,60) op deze cursus kun je aftrekken bij de belastingdienst. Mocht je dus een eigen bedrijf starten of hebben kan deze cursus als opleiding gelden. Je mag Nederlandse BTW terugvragen over de afgelopen 5 jaar.

Waarom zou ik de cursus nu al kopen als hij pas in november af is?

Als je nu al de cursus koopt krijg je direct toegang tot de community. In de community kun je aangeven wat je graag terug zou willen zien in de cursus. Zo wordt het écht een cursus voor jou en niet alleen 'door ons'. Daarbij ben je gegarandeerd van de allerbeste/goedkoopste prijs van de cursus! Als BONUS krijgen de eerste 50 deelnemers gratis de kans om een week mee te lopen op de tuinderij van Pluck van het veld. Er zijn een aantal meewerkweken waaruit je kan kiezen zodat er altijd eentje is waar je bij kan aansluiten.