Cursus moestuinieren

Wil jij oogsten uit eigen tuin? Zodat je altijd gezond en lekker eten hebt. 

Ja, ik wil meedoen!

''waar moet ik toch beginnen''

Elk voorjaar zeg je weer tegen jezelf ''dit jaar ga ik het anders doen, dit jaar ga ik écht (goed) de moestuin opzetten''. En toch komt het er niet van. Je weet niet waar je moet beginnen of je begint er wel aan maar veel groentes mislukken waardoor je steeds minder zin hebt om in de moestuin te zijn. 


Je baalt er van want je hebt zoveel zin om te oogsten uit eigen tuin. Niet alleen groentes, kruiden en fruit. Maar ook plezier! Toch zit er van alles in de weg om je moestuin tot een succes te maken: kennis (waar begin ik? En HELP alles wordt opgegeten door slakken!), tijd (die agenda zit alweer ramvol) en je mindset (vind ik dit wel echt leuk? Wat als het niet lukt? Ga ik wel besparen op boodschappen?). 


Geloof ons. Je bent daarin echt niet alleen. 

De moestuin struggles ... 

  • Je denkt dat jij nooit een succesvolle moestuin kunt hebben. Dat kunnen alleen anderen, jij hebt helemaal geen groene vingers ... 
  • Je wil wel een moestuin maar je weet niet waar te beginnen. Zoveel nieuwe termen vliegen je om de oren: no-dig methode? dieven? voorzaaien?
  • Je hebt geen overzicht van wat wanneer gedaan moet worden. Wat moet nu? En wat kan later ook nog?
  • Je twijfelt of je het wel goed doet? Moet dit niet anders? Kan dit niet handiger?
  • Je ziet er tegenop om de moestuin aan te leggen of de bedden voor te bereiden. Dat is toch hartstikke veel werk?
  • Je bent bang dat je veel last gaat krijgen van plagen in de moestuin of dat je de plagen niet onder controle krijgt. 
  • Je denkt dat je niet genoeg plaats hebt want je hebt alleen maar ruimte voor een paar potten op je tuin/balkon. 
Ruud - Moestuin Advies

Groentes én plezier

De moestuin is een plek van (mentale) ontspanning. In jouw moestuin worden niet alleen lekker groentes geoogst, maar het is ook de plek waar je tot rust komt. Je weet wanneer welke klusjes gedaan moeten worden en zodra er iets 'mis' gaat in de moestuin, weet je precies hoe je moet bijsturen. Elk jaar breidt je jouw moestuin uit. Het ontwerp veranderd altijd een beetje, maar over de belangrijkste elementen heb je van te voren goed nagedacht. 

Zo ziet moestuinieren er op een ontspannen manier uit. Een volle moestuin met lekker groentes, maar ook een moestuin die je rust, plezier en voldoening oplevert. 

Leer het in onze cursus
''als je iets vergeten bent is het makkelijk terug te vinden''
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
''Het leuke is dat je na 1 hoofdstuk al aan de slag kunt. Ze lopen aan je hand mee door je proces en je tuin''
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
''Hele fijne en duidelijke cursus''
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
Online omgeving
€ 89,-

Cursus moestuinieren

Deze cursus met 42 video's en 90 minuten aan content, leert jou binnen no-time alles wat je moet weten om een succesvolle moestuin te maken. 


  • Je leert een moestuin ontwerpen die bij jou past.
  • Je leert de veelgemaakte fouten die mensen maken bij het kiezen van zaad. 
  • Je leert alles op welke verschillende manieren je kunt (voor)zaaien en wat de voordelen zijn. 
  • Je leert op de juiste manier vocht, voeding en licht te geven
  • Je leert hoe je op een praktische manier om kunt gaan met onkruid & plagen.
  • Je leert de basis van composteren & oogst verwerken.
  • Inclusief communityboard waar je extra vragen over de cursus kunt stellen.
  • BONUS : masterclass 'kleinfruit'.

Aan het einde van de cursus heb je dit bereikt

Je snapt hoe je een ontwerp maakt die bij jouw situatie past

... van fijne afmetingen tot paden kiezen.

Je begrijpt wat je wanneer moet doen

... en twijfelt ook niet of je het wel goed doet!

Als er iets fout (dreigt te) gaat weet je hoe je het moet oplossen 

... van ongezonde plantjes tot plagen in je moestuin. 

Wat ga je allemaal leren?

Brocolli

Leer jouw ideale moestuin ontwerpen

We beginnen bij het begin. Want het is heel fijn om over je ontwerp van te voren goed na te denken. Wij hebben de afgelopen 10 jaar ontzettend vaak de moestuin veranderd. Enerzijds omdat sommige dingen niet gingen met het budget wat we hadden. Anderzijds omdat we ook niet goed de voordelen/nadelen wisten van bepaalde opties óf we hadden überhaupt nooit over de optie nagedacht. Waar gaan we zoal naar kijken? De locatie, de grootte van je moestuin, paden, het integreren van een eventuele kas, een omheining en vaste planten. Ook nemen we je mee in de wonderen wereld van een moestuin waarin gemulched wordt, de no-dig methode wordt toegepast en we gaan kijken naar verschillende soorten bedden. Je gaat leren om je tuin op schaal te tekenen en we gaan je helpen met keuzes maken die bij jouw situatie passen. Want een pad vol houtsnippers is prachtig, maar als je zelf geen nieuwe snippers kunt produceren kan het wel flink in de papieren lopen elk jaar!

Moestuin Advies illustratie

Welk zaaigoed kies je en hoeveel?

Zeker als beginnende moestuinierder kan zaad uitkiezen voelen alsof je 'door de bomen het bos niet meer ziet'. In onze webshop staan alleen al 1500 soorten, waar moet je toch beginnen? We leggen je uit wat het verschil is tussen verschillende soorten zaden van Heirloom zaden tot Pil zaden. We delen veelgemaakte fouten en geven tips, zodat je nooit meer hoeft te denken ''heb ik nu alles besteld wat ik wilde bestellen?'', ''heb ik voldoende besteld?'', ''HELP, ik krijg stress van zaden uitkiezen!''.

Zaaien? Volle grond, voorzaaien, onder glas?

Als je ooit al één jaar hebt gemoestuiniert dan heb je ooit al gezaaid. Soms is het niet meer dan een bakje vullen met grond, zaadje erin stoppen, water geven en wachten tot het zaadje begint te kiemen. Maar er is nog zoveel meer te vertellen over (voor)zaaien. We leren je de basis, maar ook alle verschillende manieren zoals onder glas of doormiddel van een propagator of met perspotjes. En natuurlijk geven we je een berg tips on the side! 

Moestuin Advies

De juiste manier om vocht, voeding en licht te geven

Het is misschien wel het moeilijkste en meest onderschatte stuk van moestuinieren. Op een goede manier vocht, voeding en licht geven. Nummer 1 gemaakte fout blijft om uit enthousiasme veel te vroeg te gaan zaaien. Je hebt grond, je hebt zaad en je hebt water. Niks kan meer mis gaan toch? Je plantje kiemt, maar vervolgens wordt die héél lang en slungelig. Je denkt ''dit kan niet goed zijn toch?''...... dat klopt, dat is het ook niet! Je plantje had waarschijnlijk te weinig licht voor de hoeveelheid warmte die er was. Als je ooit enthousiast bent gaan zaaien in februari op de vensterbank zonder groeilamp dan herken je dit vast wel. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer zaken waar je op moet letten. 

Moestuin Advies

Eerste hulp bij plagen en onkruid!

Al 2 jaar organiseert Ruud elke dinsdagavond een vragenuurtje. Altijd zitten daar vragen over plagen tussen én altijd de vraag hoe je nou toch van dat onkruid afkomt in je tuin (niet, maar we hebben wel veel tips om er véél minder last van te hebben)! We gaan de meest voorkomende plagen laten zien en hoe je ze op een natuurlijke manier kunt oplossen. Daarbij is het heel fijn dat je in de community (die je er 3 maanden gratis bijkrijgt) 24/7 je vragen kunt stellen. Dus heb je een keer last van een plaag die je niet herkent uit de cursus? Dan kun je een foto maken en deze met je vraag uploaden in de community. 

Composteren & oogst verwerken 

Twee skills die héél handig zijn om geld te besparen en uiteindelijk meer zelfvoorzienend te worden in de moestuin. We gaan er niet súper diep op in, maar leren je wel de basis zodat je aan de slag kunt met composteren en het verwerken van je oogst. Wil je na de basiskennis nog veel meer leren dan kun je altijd nog de losse cursussen 'composteren kun je leren' en 'oogst verwerken' volgen. 

''wat een mega fijne cursus voor een groentje als ik''
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
''Heel fijn om alle info compact en compleet bij elkaar te hebben.''
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
''De cursussen zitten volgepropt met informatie, want wat weten deze mensen veel!''
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.

BONUS: masterclass 'kleinfruit'

In 1 uur tijd vertellen we je alles wat je moet weten: welke soorten zijn er? welke doen het goed in Nederland? hoe plant je ze aan? hoe houdt je ze gezond? waar en wanneer koop je ze? wat zijn de voordelen? Je snapt het .... we gaan het over veel hebben!

Over het community board

Ruud - Moestuin Advies

Vragen stellen

Leer van de successen van andere cursisten en stel onbeperkt je vragen aan hen en ons! Wij staan dagelijks voor je klaar in de community om je te helpen.
Merel - Moestuin Advies

Connecten

Het is een heerlijke plek om gelijkgestemden te ontmoeten.  
Joris - Moestuin Advies

Inspiratie

Cursisten delen graag foto's om elkaar te inspireren.
Ruud - Moestuin Advies

Zo werkt de cursus + de inhoud 

Het is een online programma, bestaande uit videomodules, tabellen en een community board


Zodra je op 'koop' drukt krijg je direct toegang tot de hele cursus; je kunt gelijk beginnen met video's kijken. Je gaat op je eigen tempo alle video's af: 90 minuten kijktijd in totaal. 


Maar wat zit er nou allemaal in die cursus? Héél véél. We hebben hem zo compleet mogelijk gemaakt! En we zullen hem in de toekomst blijven updaten als er nog vragen zijn. De precieze inhoud kun je hier bekijken (11 modules, 64 lessen). Onderstaand vind je de opbouw van de cursus:

Module 1: de natuurlijke moestuin

Module 2: het moestuin ontwerp
Module 3: bodem en bedden voorbereiden

Module 4: zaad en pootgoed kopen

Module 5: beddeninrichting en planning

Module 6: zaaien

Module 7: verzorgen van je planten

Module 8: plagen & ziektes

Module 9: mulchen & groenbemesters

Module 10: oogsten

Module 11: composteren

Review Annemarie Jansen
Annemarie: ''voor een beginner mooie overzichtelijke stappen om zo goed mogelijk van start te gaan''
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
Review Karin Valstar
''Snel antwoord, duidelijke uitleg met video's''
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
Review Jennifer Smit
Jennifer: ''Voornamelijk de community word ik helemaal blij van. Mensen helpen elkaar ipv elkaar af te snauwen''
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.

Vond je het niks? 100% geld terug

Je krijgt 100% je geld terug als je alle video's hebt bekeken en toch denkt: naaah, dit wordt 'm niet. Stuur ons dan binnen 14 dagen nadat je de cursus kocht een mailtje. De aankoop is dus helemaal risico-vrij. 

Veelgestelde vragen: cursus moestuinieren

Hoelang duurt de cursus?

Je bekijkt alle video's in 90 minuten. Daarbij hebben we ook nog veel tabellen toegevoegd waar heel veel informatie in is verwerkt. Maar uiteindelijk moet je natuurlijk aan de slag in de tuin! Die tijd kunnen we niet voor je inschatten.

Hoelang en waar kan ik de cursus kijken?

De cursus is gemaakt op een videoplatform. Je krijgt na het kopen een e-mail met je inloggegevens. Je kunt vervolgens met je telefoon (er is zelfs een app voor!) of via je laptop of tablet de cursus volgen.

De videocursus is onbeperkt kijkbaar: je wordt niet op een bepaald moment uit het account gehaald.

Kan ik in termijnen betalen?

Ja dat is mogelijk, je kan bij het afrekenen kiezen voor 2 termijnen.

Is deze cursus ook interessant als je alleen een balkon hebt?

Jazeker! We leren je heel veel wat je ook moet weten als je gaat moestuinieren op een balkon of in potten en bakken. Zaaigoed uitkiezen, zaaien, op de juiste manier vocht, licht en voeding geven etc.

Online omgeving
€ 89,-

Cursus moestuinieren

Deze cursus met 42 video's en 90 minuten aan content, leert jouw binnen no-time alles wat je moet weten om een succesvolle moestuin te maken. 


Als je nu je ticket koopt, heb je gelijk al toegang tot de cursus.