Cursus moestuinieren

Nog maar even tot de bonus van 1 jaar GRATIS community vervalt (t.w.v. €69,-)

00
dagen
00
uren
00
minuten
00
seconden
Gemiddelde beoordeling via Google
Tevreden cursisten en leden
Online omgeving
  • Één totaaloplossing om ontzettend veel te leren over moestuinieren
  • Je leert ontwerpen, het kiezen van zaaigoed, een teeltplan maken, (voor)zaaien, omgaan met onkruid, hoe om te gaan met plagen en ziekten en nog veel meer!
  • Je leert op de juiste manier vocht, voeding en licht te geven
  • Leer de basis van composteren & oogst verwerken
  • Inclusief 1 jaar toegang tot de community t.w.v. €69,-
Ruud - Moestuin Advies

Groentes én plezier

De cursus moestuinieren is voor iedereen die wil gaan starten met zijn moestuin of misschien al een paar jaar bezig is maar toch nog tegen problemen aanloopt. In deze cursus beginnen we met het ontwerp van je moestuin, ook al heb je een bestaande moestuin kan het slim zijn om nog eens kritisch naar het ontwerp te kijken. We leggen uit welke voorbereidingen je moet treffen om het seizoen te starten met een gezonde bodem. We gaan kijken naar hoe je moet zaaien, verspenen en uitplanten. We leren je welke voeding planten nodig hebben en welke plagen er vaak voorkomen in de moestuin en wat je daar aan kunt doen.  


Uiteindelijk leiden alle inspanningen die je hebt gedaan tot een volle moestuin met lekkere groentes. We leggen je uit wanneer je de groentes oogst en de basis van hoe je deze oogst kunt verwerken. 


Alle praktische informatie om een geslaagde moestuin te starten zit in deze cursus. Maar wat we je vooral leren is om de lat niet te hoog te leggen en haalbare doelen te stellen. Hoe zorg je met de tijd die je hebt om te tuinieren voor een volle tuin zonder dat dit stress oplevert? Zodat de moestuin je naast groentes ook rust, plezier en voldoening oplevert. 

Ik doe mee!


Wat ga je allemaal leren?

Brocolli

Leer jouw ideale moestuin ontwerpen

We beginnen bij het begin. Want het is heel fijn om over je ontwerp van te voren goed na te denken. Wij hebben de afgelopen 10 jaar ontzettend vaak de moestuin veranderd. Enerzijds omdat sommige dingen niet gingen met het budget wat we hadden. Anderzijds omdat we ook niet goed de voordelen/nadelen wisten van bepaalde opties óf we hadden überhaupt nooit over de optie nagedacht. Waar gaan we zoal naar kijken? De locatie, de grootte van je moestuin, paden, het integreren van een eventuele kas, een omheining en vaste planten. Ook nemen we je mee in de wonderen wereld van een moestuin waarin gemulched wordt, de no-dig methode wordt toegepast en we gaan kijken naar verschillende soorten bedden. Je gaat leren om je tuin op schaal te tekenen en we gaan je helpen met keuzes maken die bij jouw situatie passen. Want een pad vol houtsnippers is prachtig, maar als je zelf geen nieuwe snippers kunt produceren kan het wel flink in de papieren lopen elk jaar!

Moestuin Advies illustratie

Welk zaaigoed kies je en hoeveel?

Zeker als beginnende moestuinierder kan zaad uitkiezen voelen alsof je 'door de bomen het bos niet meer ziet'. In onze webshop staan alleen al 1500 soorten, waar moet je toch beginnen? We leggen je uit wat het verschil is tussen verschillende soorten zaden van Heirloom zaden tot Pil zaden. We delen veelgemaakte fouten en geven tips, zodat je nooit meer hoeft te denken ''heb ik nu alles besteld wat ik wilde bestellen?'', ''heb ik voldoende besteld?'', ''HELP, ik krijg stress van zaden uitkiezen!''.

Zaaien? Volle grond, voorzaaien, onder glas?

Als je ooit al één jaar hebt gemoestuiniert dan heb je ooit al gezaaid. Soms is het niet meer dan een bakje vullen met grond, zaadje erin stoppen, water geven en wachten tot het zaadje begint te kiemen. Maar er is nog zoveel meer te vertellen over (voor)zaaien. We leren je de basis, maar ook alle verschillende manieren zoals onder glas of doormiddel van een propagator of met perspotjes. En natuurlijk geven we je een berg tips on the side! 

Moestuin Advies

De juiste manier om vocht, voeding en licht te geven

Het is misschien wel het moeilijkste en meest onderschatte stuk van moestuinieren. Op een goede manier vocht, voeding en licht geven. Nummer 1 gemaakte fout blijft om uit enthousiasme veel te vroeg te gaan zaaien. Je hebt grond, je hebt zaad en je hebt water. Niks kan meer mis gaan toch? Je plantje kiemt, maar vervolgens wordt die héél lang en slungelig. Je denkt ''dit kan niet goed zijn toch?''...... dat klopt, dat is het ook niet! Je plantje had waarschijnlijk te weinig licht voor de hoeveelheid warmte die er was. Als je ooit enthousiast bent gaan zaaien in februari op de vensterbank zonder groeilamp dan herken je dit vast wel. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer zaken waar je op moet letten. 

Moestuin Advies

Al 2 jaar organiseert Ruud elke dinsdagavond een vragenuurtje. Altijd zitten daar vragen over plagen tussen én altijd de vraag hoe je nou toch van dat onkruid afkomt in je tuin (niet, maar we hebben wel veel tips om er véél minder last van te hebben)! We gaan de meest voorkomende plagen laten zien en hoe je ze op een natuurlijke manier kunt oplossen. Daarbij is het heel fijn dat je in de community (die je er 1 jaar gratis bijkrijgt) 24/7 je vragen kunt stellen. Dus heb je een keer last van een plaag die je niet herkent uit de cursus? Dan kun je een foto maken en deze met je vraag uploaden in de community. 

Composteren & oogst verwerken 

Twee skills die héél handig zijn om geld te besparen en uiteindelijk meer zelfvoorzienend te worden in de moestuin. We gaan er niet súper diep op in, maar leren je wel de basis zodat je aan de slag kunt met composteren en het verwerken van je oogst. Wil je na de basiskennis nog veel meer leren dan kun je altijd nog de losse cursussen 'composteren kun je leren' en 'oogst verwerken' volgen. 

De cursus moestuinieren is NIEUW, maar we hebben wel reviews van al onze andere diensten.


Over de community

Ruud - Moestuin Advies
Leer van de successen van andere leden en stel onbeperkt je vragen aan hen en ons! Wij staan dagelijks voor je klaar in de community om je te helpen.
Merel - Moestuin Advies
Iedereen heeft 'iets' met tuinen binnen de community. Je zal niet de eerste zijn die een vriendschap overhoud aan zijn lidmaatschap. Het is een heerlijke plek om gelijkgestemden te ontmoeten.  
Joris - Moestuin Advies
Leden delen graag foto's om elkaar te inspireren. We gebruiken daarvoor thema moodboards zoals 'show je tuin'. 

Doe mee!

Moestuin Advies Community
Direct toegang
Ruud - Moestuin Advies

De inhoud 

Maar wat zit er nou allemaal in die cursus? Héél véél. We hebben hem zo compleet mogelijk gemaakt! En we zullen hem in de toekomst blijven updaten als er nog vragen zijn. De precieze inhoud kun je hier bekijken (11 modules, 64 lessen). Onderstaand vind je de opbouw van de cursus:

Module 1: de natuurlijke moestuin

Module 2: het moestuin ontwerp
Module 3: bodem en bedden voorbereiden

Module 4: zaad en pootgoed kopen

Module 5: beddeninrichting en planning

Module 6: zaaien

Module 7: verzorgen van je planten

Module 8: plagen & ziektes

Module 9: mulchen & groenbemesters

Module 10: oogsten

Module 11: composteren

€89,-

5 jaar toegang tot de cursus
  • Één totaaloplossing om ontzettend veel te leren over moestuinieren
  • Je leert ontwerpen, het kiezen van zaaigoed, een teeltplan maken, (voor)zaaien, omgaan met onkruid, hoe om te gaan met plagen en ziekten en nog veel meer!
  • Op de juiste manier vocht, voeding en licht te geven
  • Leer de basis van composteren & oogst verwerken
  • Inclusief 1 jaar toegang tot de community t.w.v. €69,-