Favorieten kleinfruit soorten voor in de (moes)tuin
28 februari 2024 

Favorieten kleinfruit soorten voor in de (moes)tuin

Wij zijn ontzettend fan van kleinfruit in de (moes)tuin. Niets is zo makkelijk als een vaste plant zoals kruiden, fruitbomen én kleinfruit. Je plant ze, geeft ze af en toe wat water als het heel droog is en vervolgens hoef je alleen nog maar te oogsten. Wij hebben uiteraard een aantal favorieten!

Tayberry

Tayberry

Het is een kruising tussen een braam en framboos. Hij smaakt als een framboos (heerlijk zoet) maar is een stuk groter dan een doorsnee framboos. Bij ons staat die helemaal in de schaduw verstopt achter het huis. Eigenlijk hadden we verwacht dat die het daar niet heel goed zou doen, maar het was het enige plekje waar we nog ruimte hadden tegen een muur. Maar wat blijkt? Hij doet het daar fantastisch! In de zomer krijgt hij alleen 's ochtends wat zon en verder staat die de hele dag in de schaduw van het huis. Tayberry maakt lange stengels net als bramen. Het beste is dus als je hem tegen de muur omhoog kan begeleiden. Op onderstaande foto zie je hoe onze tayberry er nu bij staat en op de bovenstaande foto waar Ruud op staat zie je hoe de tayberry er bij staat in de zomer!

Tayberry

Doornloze braam & Japanse Wijnbes

Beide groeien ze hetzelfde als tayberry. Japanse wijnbes is mijn favoriet. Je ziet ze op onderstaande afbeelding. Heerlijk zijn ze, echt kleine snoepjes (zie onderstaande foto)! In de winkel kun je ze niet kopen want zodra je ze hebt geoogst behouden ze maar ongeveer 1 dag hun structuur, daarna worden ze heel zacht. Wij eten ze door de yoghurt, op taartjes, gewoon zo uit het vuistje en we maken er kombucha van. Deze snoepjes zijn súper populair bij kinderen. De doorns aan de plant zijn ietsje minder populair. Doornloze braam heeft dat probleem gelukkig niet en is echt een must! Ze worden gigantisch groot, maar zolang je de stengels omhoog begeleid (en het uiteinde van de stengels dus niet we grond raken) woekeren ze niet.

Japanse wijnbes

Doornloze braam

Frambozen

Iedereen die kinderen heeft en frambozen in de tuin heeft staan, weet hoe populair dit kleinfruit is bij de kleintjes. Super zoet en ze groeien ontzettend hard! Het is ook niet te vergelijken met frambozen uit de supermarkt want die zijn eigenlijk altijd net te zacht. In onze shop hebben we een aantal soorten staan. Je vind ze allemaal hier. Tip: kies één zomerframboos en één herfstframboos dan kun je lekker lang oogsten. En wil je nog iets heel speciaals in je tuin? Kies dan ook de zwarte framboos. Hij ziet eruit en groeit als een braam maar het is dus een zoete framboos!

Aalbessen

Aalbessen

In tegenstelling tot tayberry, doornloze braam en japanse wijnbes hebben aalbessen geen lange stelen die je moet begeleiden. Aalbessen groeien net als vijgen en kruisbessen als een struik. Wij hebben een haag van aalbessen om onze moestuin. Ze staan er nu 3 jaar en inmiddels kunnen we echt kg's oogsten. Ruud maakt van de meeste bessen ranja(siroop), hiermee kan die 1 jaar lang elke dag 4 glazen ranja drinken.

Rijenteelt

Tip

Wil je graag kleinfruit in je (volks)tuin maar heb je geen muur waar je een rekje tegen aan kunt maken? Je kan ook draden tussen palen spannen, dat werkt ook. Wij hebben dit jaar in onze tuin ook nieuwe rijen gemaakt die er precies zo uit zien als bovenstaande foto. Hieronder hebben we frambozen, japanse wijnbes, doornloze braam, loganberry en tayberry aangeplant. Bovenstaande foto is gemaakt in Den Food Bosch, een voedselbos wat we 2 jaar beheerd hebben. Hier hebben we uiteindelijk alleen maar frambozen onder uit geplant.

Al deze kleinfruit soorten (en nog meer) vind je hier, in onze webshop. Wil je uitsluitend BIO kleinfruit? Klik dan hier. En mocht je nou op zoek zijn naar nog veel meer leuke soorten? Lees dan deze blog over alle 16 kleinfruit soorten die wij hebben.