Aardbeien kweken in de moestuin - 11 veelgestelde vragen
26 maart 2023 

Aardbeien kweken in de moestuin - 11 veelgestelde vragen

Aardbeien zijn een van de populairste vaste planten in de moestuin. En dat is heel begrijpelijk, want ze zijn super lekker, ontzettend prijzig als je ze moet kopen en het kweken van aardbeien is helemaal niet moeilijk. In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen die ik afgelopen week binnen kreeg op mijn Instagram.

Wanneer kun je aardbeien het beste planten?

Als je aardbeien wilt planten, is het beste moment om dit te doen in het voorjaar of in het najaar. In het voorjaar planten geeft de planten de tijd om te groeien en zich te ontwikkelen voordat het zomer wordt. En in het najaar planten zorgt ervoor dat de wortels zich stevig in de grond kunnen verankeren voordat de winter aanbreekt. Wij planten ze eigenlijk altijd in het voorjaar.

Aardbeien

Wanneer mogen ze naar buiten?

Veel mensen telen hun aardbeien in BATO bakken. Ook wij hebben een deel van onze aardbeien in deze bakken staan. In de winter kun je je aardbeien beschermen door de bakken in je kas/serre te zetten. In het voorjaar kun je ze dan weer buiten zetten. Tijdens de winter hebben de aardbeien nauwelijks water nodig in de kas, de planten zijn in rust en hebben eigenlijk niks nodig. Zodra je ze in het voorjaar weer buiten zet geef je ze een flinke plons water en dan zul je zien dat de planten weer gaan groeien en groen worden. Heb je echt helemaal geen water gegeven in de winter? Dan kan het zo zijn dat ze dood zijn gegaan. Zet je bakken buiten, geef goed water en wacht eventjes af of ze weer groen worden voordat je nieuwe gaat kopen. Je kan je bakken ook buiten laten staan. Wanneer het in de winter flink gaat regenen en vervolgens gaat vriezen is er een kans dat je aardbeien in je bakken het niet redden. Maar aardbeien kunnen best wel wat hebben, in de volle grond overleven ze tenslotte ook gewoon de winter.

Aardbeien in bakken in de kasAardbeien in bakken in de winter (binnen in de kas)

Aardbeien in bakken na de winterAardbeien in bakken na de winter (buiten)

Bato bak rekEen rek voor onze BATO bakken. Prijzig maar ideaal. 

BATO bakkenBATO bakken. Je kan ze ook gewoon op de grond zetten. De ronde zijkanten zijn om aardbeien perfect te ondersteunen. 

Wat is het verschil tussen doordragende aardbeien en kortdragende aardbeien?

Aardbeien worden meestal geplukt van eind mei tot begin juli, afhankelijk van het ras. Kortdragende rassen hebben een productieperiode van ongeveer 3 tot 4 weken en geven over het algemeen veel heerlijke en grote aardbeien. Doordragende rassen, zoals onze favoriet Ostara en Selva, hebben de potentie om de productie over een langere periode te spreiden, van juni tot september, mits ze goed verzorgd worden. In onze tuin hebben we zowel doordragende als kortdragende rassen staan. Op deze manier kunnen we gedurende een langere periode van het jaar aardbeien uit eigen tuin eten en hebben we in de maanden mei tot en met juli extra veel grote aardbeien om te oogsten.

Moeten aardbeien in de volle zon? Of kunnen ze ook in de schaduw/half schaduw?

Aardbeiplanten houden van een zonnig plekje. Half schaduw is ook geen probleem. Voor potten of bakken is half schaduw zelfs beter omdat ze dan minder snel uitdrogen. Aardbeien rijpen ook in de schaduw, alleen duurt het dan wat langer.

Moet je aardbeien planten na een paar jaar vervangen?

Van een aardbeiplant kun je meerdere jaren aardbeien plukken. Bij de meeste rassen geldt echter wel dat de aardbeien na 2-3 jaar een stukje kleiner zullen worden en ook de planten worden zwakker. Wij houden hier rekening mee door aardbeien uitlopers te laten maken. Deze uitlopers groeien uit tot nieuwe aardbeien planten en zo kun je dus jezelf voorzien in nieuwe aardbeien planten.

Aardbeien bedNet aangeplant aardbeien bed, maart 2020

Aardbeien bedAardbeien bed, juni 2021

Hoe vermeerder je je aardbeien planten? Moet je de oude planten eruit halen?

Vanaf juni, als je eerste aardbeien aan je planten hangen, groeien er lange stengels met mini-plantjes. Die stengels noemen we uitlopers en je aardbeienplant gebruikt ze om zich voort te planten. Als je ze aan de plant laat zitten, groeit daar een nieuw plantje uit zodra het zich kan wortelen. In een pot gaat dit nauwelijks. Wil je geen extra aardbeienplanten en doen je huidige planten het nog goed? Dan kan je die uitlopers gewoon weggooien op de composthoop of geven aan iemand die nieuwe aardbeienplanten zoekt. Maar als je merkt dat je planten minder opbrengst geven, is het slim om aardbeienstekken te maken. Dat betekent gewoon dat je je aardbeiplanten gaat vermeerderen. Als je aardbeien in de volle grond staan, gebeurt dat hele proces vanzelf en hoef je de oude plant er niet uit te halen (zie bovenstaande foto).

Aardbei uitloperDe lange stengels met daaraan mini aardbeien plantjes noemen we uitlopers.

Zelf opgekweekte aardbeienHonderden (misschien wel duizenden) aardbeien stekjes.

Als je aardbeienplanten gaat vermeerderen, gaan ze dan ook minder oogst geven?

Als je aardbeienplanten laat vermeerderen, kunnen ze minder aardbeien produceren. De planten gebruiken dan namelijk hun energie om nieuwe planten te laten groeien, in plaats van om lekkere aardbeien te maken. Maar het hangt ook af van het soort aardbeienplant, sommige planten kunnen goed tegen vermeerdering en blijven toch veel aardbeien geven. Als je een goede oogst wilt, is het slim om de planten regelmatig te checken en te veel uitlopers weg te halen, zodat de planten genoeg energie overhouden voor het maken van aardbeien.

Heb je meststoffen/speciale voeding nodig om gezonde grote aardbeien te laten groeien?

Het is best lastig om je een vast advies te geven over extra voeding omdat elke bodem anders is. Sommige bodems hebben geen extra voeding nodig voor aardbeien, terwijl andere bodems dat wel nodig hebben. Over het algemeen kun je zeggen dat aardbeien niet teveel stikstof willen hebben. Dat zorgt namelijk voor een te veel bladgroei en dat kan weer leiden tot ziektes. Als je vlak voor het planten stikstof toedient, loop je het risico dat de wortels verbranden. Het is dus beter om na het planten even een paar weken te wachten met de bemesting. Tijdens de groei van de aardbeien is het slim om meststoffen te kiezen met een lager stikstofgehalte en meer Kalium. Dat zorgt namelijk voor sterkere vruchten. Wij gebruiken zelf geen extra voeding. In het voorjaar werken we een laagje houtcompost op onze bedden en verder gebruiken we het hele jaar door mulch op onze bedden die de bodem ook weer voeden.

Waarom zie je vaak stro of worteldoek onder aardbeien liggen?

Dat is om rot tegen te gaan. Aardbeienplanten groeien laag bij de grond en de aardbeien hangen dus nogal snel op de grond. Doordat je stro of worteldoek rondom je planten hebt, raken de aardbeien niet direct de grond. Hierdoor voorkom je rotte vruchten en heb je net wat langer de tijd om te oogsten. Dit is ook de reden waarom aardbeienkwekers vaak kweken in bakken. De aardbeien groeien dan over de rand van de bakken.

Wat kan ik doen tegen slakkenvraat?

Slakken houden overdag van vochtige plekjes om zich te verschuilen. Probeer dus als je last hebt van slakken deze plekken te verminderen of maak juist expres één vochtige plek. Wanneer de zon overdag schijnt, zullen ze zich verschuilen op deze plek en zo kun je ze makkelijk vangen. Soms is een tegel of een stukje zeil op de grond voldoende om tientallen slakken in een keer te kunnen vangen. Heb je echt veel last van slakken, dan is de meest natuurlijke manier om aaltjes in te zetten. Dit zijn minuscule beestjes die parasiteren op de slak waardoor de slakken dood gaan. Aaltjes kun je online kopen. Je lost ze op in water en met een gieter verspreid je ze door je tuin. Ze gaan dan zelf op zoek naar de slakken om te parasiteren en zo wordt je plaag vanzelf minder.

Ook kun je nog een fysieke barrière tegen slakken maken. Een barrière van scherpe materialen zoals fijn gemalen eierschalen of bolsters van de tamme kastanjes op de grond leggen kan helpen. Hier kruipen de slakken liever niet over. Een barrière van koper kan ook. Dit werkt erg goed wanneer je moestuinbakken hebt. Je kunt de koperen strips dan rondom je bak monteren en zo kunnen de slakken de bak niet in.

Wat kan ik doen tegen vogelvraat?

Wij hebben niet zo veel last van vogels, omdat onze hond door de tuin loopt, maar ook een kat schrikt vogels goed af. Heb je geen kat of hond? Dan helpt een ouderwetse vogelverschrikker, een tas aan een paal die beweegt in de wind of cd’s aan een touwtje ook prima. Zorg alleen wel dat je dit om de paar dagen verplaatst, anders raken de vogels eraan gewend en verliest het zijn effect.

De laatste optie is netten over je tuin spannen. Hier zijn wij geen fan van, omdat er vaak vogels in de netten verstrikt raken, maar we snappen ook dat je de groentes die je met liefde hebt opgekweekt graag wil beschermen. Bekijk dus of je de netten goed strak kunt spannen.

Aardbeien vogelvraatAardbeien in bakken. Om de bogen kan vogelnet gespannen worden. 


Aardbeien zijn niet alleen mega lekker en goed voor je, maar het kweken ervan is ook leuk. Of je nu al een ervaren tuinier bent of nog moet beginnen, het kweken van aardbeien is een geweldige manier om het plezier te ervaren van eigen oogst. Dus waar wacht je nog op? Haal wat aardbeienplanten en ga aan de slag met kweken! Onderstaand vind je alle materialen die je nodig hebt.

Benodigde materialen: 

- Aardbeien planten 

- BATO bak. Een goedkoper alternatief zijn deze bakken van Beekenkamp (hier kunnen ook 8 planten i.p.v. 6 in).

- (biologische) potgrond

Optioneel: 

- Rek voor je BATO bakken

- Meststoffen

- Koper strips en/of vogelnetten tegen vraat


Reactie plaatsen