Moestuinieren op een balkon: 4 tips voor een groen balkon!
21 maart 2023 

Moestuinieren op een balkon: 4 tips voor een groen balkon!

Als je geen tuin hebt maar toch lekker wil moestuinieren, dan kan je je balkon omtoveren tot een kleine groene oase. Het vergt wat moeite, maar het is het zeker waard! Hier zijn een aantal tips om jouw balkontuin te laten bloeien:

  1. Kies geschikte planten

Bij het uitkiezen van de planten voor je balkontuin is het belangrijk om te weten hoe groot je balkon is en hoeveel zon het krijgt. Sommige planten hebben meer zonlicht nodig dan anderen, dus het is belangrijk om planten te kiezen die goed groeien op de plek waar je ze wilt planten. Kies ook voor planten die goed groeien in potten en bakken. Een paar goede opties zijn tomaten, sla, radijsjes en kruiden zoals peterselie en tijm. Pastinaak en wortels zijn bijvoorbeeld een stuk lastiger, deze groeien diep onder de grond en daarvoor heb je dus ook een diepe bak nodig als je die wil laten groeien op je balkon. Planten zoals courgette en pompoen hebben veel ruimte nodig (tenzij je ze kan laten klimmen), ook deze zijn dus minder handig voor op je balkon. Twijfel je welke groenten geschikt zouden zijn? We hebben een pakket samengesteld van 12 soorten die allemaal goed groeien in potten en bakken. 

2. Maak optimaal gebruik van de ruimte

Op je balkon heb je maar beperkt plek, maar door slim om te gaan met je ruimte kun je stiekem best wel wat kwijt. Een van handigste manieren om meer ruimte te creëren is door verticaal te gaan werken. Zo kun je met speciale potten eenvoudig tomaten laten groeien op je balkon. Maar deze potten kun je ook inzetten om bijvoorbeeld peultjes of lathyrus te laten groeien. In hangpotten kun je aardbeien laten groeien en met verhoogde bakken kun je ook veel laten groeien. Vraag wel even na of zoveel extra kilo’s kunnen op je balkon. Zoek je nog een voorbeeld van hoe je balkon er uit zou kunnen zien? Check dan zeker even de blog (en youtube video’s) van HER 86 m2. 

Her 86 m2Balkon van HER 86 m2

3. Geef voldoende water 

Een veelvoorkomende fout bij het moestuinieren op een balkon is het geven van te veel of te weinig water aan de planten. Het is belangrijk om de planten regelmatig te controleren en alleen water te geven als de grond droog aanvoelt. Te veel water kan leiden tot wortelrot, zorg dus voor potten met goede afwatering zoals deze. Te weinig water kan leiden tot uitdroging, omdat in bakken en potten grond sneller uitdroogt dan in de volle grond is het gevaar van uitdroging in de zomer een stuk groter dan wortelrot. 

4. Geef voldoende voeding 

Planten in bakken en potten hebben regelmatig voedingsstoffen nodig, omdat ze het moeten hebben van wat er in de potgrond zit. Na een tijdje kunnen je planten slechter gaan groeien of gele bladeren krijgen. Dan is het tijd om actie te ondernemen. Meestal zal wat standaard organische meststof toevoegen het probleem wel oplossen. Vind je het interessant om nog veel meer te leren over voedingsstoffen? In onze cursus moestuinieren zit een module ‘verzorgen van je planten’, waar we er dieper op ingaan. 

Door geschikte planten te kiezen, optimaal gebruik te maken van de ruimte, voldoende water te geven en te zorgen voor voldoende voeding kan jij genieten van een mooie en lekkere balkontuin. Probeer het eens uit en ontdek hoe leuk en lekker het is om te moestuinieren op je balkon!

Reactie plaatsen