Cursus Kombucha brouwen

 • Leer je eigen kombucha brouwen
 • Maak je eigen SCOBY & SCOBY hotel
 • Maak de lekkerste fruit kombucha's
 • Bespaar honderden euro's door het leren brouwen van je eigen kombucha
 • Inclusief recepten, instructievideo's met ondertiteling en materialenlijst
 • Inclusief community waar je 24/7 je vragen kunt stellen over kombucha
Review Eliza
''Goedkoper én ook nog eens lekkerder''
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
Review Michelle

''Online had ik al een boel informatie gevonden maar ieder recept was anders''

The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
Kombucha SCOBY

In a world full of soda be a kombucha!

Kombucha is een thee-achtig gefermenteerd drankje en werd oorspronkelijk gedronken in China, Rusland en Duitsland. Kombucha is een zure drank die veel probiotica bevat. Er worden veel gezondheidsvoordelen toegeschreven aan deze drank (maar dit is allemaal nog niet wetenschappelijk onderbouwt). Het zou goed zijn voor immuunsysteem, goed voor je darmflora en spijsvertering, het zit vol vitamine B, het is goed voor je huid etc. 


Maar dat is niet waarom wij zijn begonnen met het drinken van kombucha. Wij vinden het vooral heel lekker. En dan niet de 'rauwe' kombucha die uit de eerste fermentatie voortkomt, maar wel de fruit kombucha die je krijgt na de tweede fermentatie! Kombucha in de supermarkt kopen is alleen duur, wij drinken met twee personen 4 liter per week. Dus het was dan ook logisch dat we het zelf gingen maken. En toen bleek het ook nog eens lekkerder te zijn dan uit de supermarkt!

De inhoud + materialen

Het is een online programma, bestaande uit videomodules, tabellen en een community board


Zodra je op 'koop' drukt krijg je gelijk toegang tot de hele cursus; je kunt gelijk beginnen met video's kijken. Het handigst is om éérst de cursus te bekijken (duurt in totaal 30 minuten) en daarna je materialen en ingrediënten te verzamelen. 


Module 1: basisinformatie kombucha

Module 2: zelf een SCOBY kweken

Module 3: kombucha brouwen (eerste en tweede fermentatie)
Module 4: SCOBY hotel maken 

+ recepten


 • Inclusief community waar je 24/7 je vragen kunt stellen over kombucha


Alle materialen die je nodig hebt om Kombucha te brouwen vind je in onze webshop. We hebben een starterset, maar misschien heb je zelf al een aantal materialen in huis? Dan kun je ook ontbrekende materialen en ingrediënten aanschaffen. 

Cursus kombucha brouwen

€19,-

LET OP: deze cursus is onderdeel van de grote cursus 'oogst verwerken'. 

 • Leer je eigen kombucha brouwen
 • Maak je eigen SCOBY & SCOBY hotel
 • Maak de lekkerste fruit kombucha's
 • Bespaar honderden euro's door het leren brouwen van je eigen kombucha
 • Inclusief recepten, instructievideo's met ondertiteling en (kleine) materialen lijst
 • Inclusief community waar je 24/7 je vragen kunt stellen over kombucha

Veelgestelde vragen: cursus kombucha brouwen

Is kombucha gezond?

Ja! De meeste mensen die om gezondheidsvoordelen kombucha gaan drinken, drinken het omdat het goed is voor je spijsvertering en darmen. Kombucha bevat een hoog gehalte aan probiotica. Het verlicht het spijsverteringsproces wat kan helpen bij mensen met gevoelige darmen, maar LET OP: een teveel aan kombucha kan leiden tot misselijkheid, je maag en darmen kunnen er flink van op hol slaan. Het is dus belangrijk om het op te bouwen. Wij raden altijd aan om te beginnen met 100 ml per dag en op te bouwen naar ongeveer 300 ml per dag. Nou moeten we zeggen dat we kombucha zo lekker vinden dat we heus wel dagen hebben dat we meer drinken dan 300 ml en daar geen problemen bij ondervinden, maar dat zal per lichaam verschillend zijn.

Verder zou kombucha ook nog schade aan gewrichten voorkomen of genezen en zou het goed zijn voor het afweersysteem. Vind je het leuk om meer te leren over de oorsprong van Kombucha en geneeskrachtige werking, dan raden we het boek ''Komboecha Of Kargasok'' aan.

Zit er alcohol in en mag je het drinken tijdens je zwangerschap?

Tijdens het fermentatieproces van kombucha word alcohol gevormd. Gisten zetten namelijk suikers om naar alcohol en CO2. Maar dat betekend niet meteen dat kombucha ook veel alcohol bevat. Er is namelijk nog een tweede vergistingsstap om tot kombucha te komen (in de cursus leggen we dit gedetailleerder uit). Kombucha is een zure drank en dat zuur komt niet van het percentage alcohol. Het zuur ontstaat omdat bacteriën de alcohol, die is gevormd door de gisten, omzetten in zuren.

De gevormde alcohol wordt dus direct omgezet in zuren hierdoor bevat een kombuchadrank een te verwaarlozen hoeveelheid alcohol. Over het algemeen minder dan 0,5%, evenveel als alcoholvrij bier of wijn. De kombucha die je in de handel koopt is ook daadwerkelijk getest op het alcoholpercentage. Dat zou je dus zelf thuis ook kunnen doen als je de materialen hebt om dit te doen of deze wilt aanschaffen.

Maar of je dus kombucha wilt drinken tijdens je zwangerschap is een persoonlijke keuze. Dezelfde keuze als wanneer je alcoholvrij bier of wijn drinkt, wat dus ook een heel laag percentage alcohol bevat. Er zijn genoeg verhalen te vinden van mensen die tijdens hun zwangerschap gewoon kombucha hebben gedronken en er alleen maar positieve ervaringen mee hebben gehad.

Welke kombucha uit de supermarkt raad je aan? Ik heb het nog nooit gedronken en voor ik zelf ga brouwen wil ik eerst proeven of het wel echt lekker is.

Dat snappen we heel goed. Wij zijn zelf fan van kombucha die een tweede fermentatie heeft gehad. Dat betekent dat er dus een smaakje aan is toegevoegd. Voor ons is een basis kombucha wat te 'scherp'. Wij vinden die van de The Gutsy Captain en Nexba lekker, beide verkrijgbaar bij Jumbo.

Is het zelf brouwen vergelijkbaar met de supermarkt?

Ja en nee. Je krijgt een idee van hoe het ongeveer smaakt. Friszuur met een bubbeltje. Maar als je zelf gaat brouwen kun je zoveel smaken maken die in de winkel niet bestaan. Daar bestaan misschien 3 smaken terwijl wij al een recepten lijst hebben met 15 combinaties die zijn goedgekeurd (lekker!).