Asperges: alles over dubbeldoelrassen
10 februari 2024 

Asperges: alles over dubbeldoelrassen

Asperges zijn verkrijgbaar in verschillende rassen, elk met hun eigen kwaliteiten. Sommige aspergerassen zijn heel geschikt als dubbeldoelras. Maar die term in combinatie met een foto zoals hieronder roept zo nu en dan wat vragen op bij mensen. Zo kregen we al de vraag "komen er dan af en toe groene en af en toe witte asperges aan de plant?" of "Groeien ze dan om en om wit en groen?". Dat is zeker niet het geval. Jij hebt zelf in de hand welke kleur de asperges hebben! Hoe dat werkt, leg ik je uit in deze blog.


Waarom zijn asperges eigenlijk wit?

Laat ik eens beginnen met uitleggen waarom asperges eigenlijk wit van kleur zijn. Dat komt namelijk doordat ze onder de grond groeien. Wie in het aspergeseizoen wel eens in Brabant of Limburg rondrijdt, heeft ze vast wel eens gezien: grote velden met allemaal smalle heuveltjes voorzien van zwart plastic, de aspergevelden. En die heuveltjes zijn er niet voor niets. Ze zorgen er namelijk voor dat de asperges zo mooi wit blijven. Doordat de asperges nooit in contact komen met zonlicht, blijven ze wit. Onder invloed van zonlicht maken planten namelijk bladgroenkorrels (chlorofyl) aan. Maar zolang de asperges in de heuvels van zand groeien, blijven ze dus wit. Het folie zorgt ervoor dat de kopjes van de asperges, zodra ze boven de grond uit gaan steken, ook wit blijven. Zo kunnen de aspergestekers aan de hobbels in het folie zien waar een asperge klaar is om te steken. Verder zorgt de zwarte kleur van het folie ervoor dat de bodem wat sneller opwarmt en er dus eerder in het seizoen al asperges gestoken kunnen worden.


Wit versus groen

Je weet nu dat het kweken van witte asperges wat inspanning vereist. Er moet namelijk een heuvel rondom de asperges worden gemaakt om ze onder de grond en wit te houden. Groene asperges zijn daarentegen een stuk eenvoudiger. Die komen gewoon boven de grond uit, worden groen, en als je ze lang genoeg vindt, breek je ze af en kun je ze eten.

Er zijn veel aspergerassen die specifiek geschikt zijn voor een bepaalde teeltwijze, ofwel wit ofwel groen. Deze rassen smaken gewoon niet zo lekker als je ze op de andere manier gaat telen. Zo kunnen bijvoorbeeld de kopjes van witte rassen heel snel open gaan staan als je ze als groene variant zou willen kweken, of zijn ze taaier als je de andere teeltwijze kiest. En daar komen de dubbeldoelrassen om de hoek kijken.



Dubbeldoelrassen

Naast dat er rassen zijn die enkel wit of groen geteeld kunnen worden, zijn er ook een aantal rassen die voor beide teeltwijzen geschikt zijn. Ze leveren zowel groene als witte asperges van goede kwaliteit en productie. Laat je ze gewoon groeien, dan worden de asperges groen. Maak je echter een heuvel, en daar hoeft niet per se folie overheen, dan blijven ze wit.

Wij hebben ook een aantal van deze dubbeldoelrassen in onze tuin. Voordat je van asperges kunt oogsten, heb je namelijk al 4 jaar van je tijd en grond in de planten geïnvesteerd. Ze moeten eerst goed aanslaan, en je mag de eerste 4 jaar maar minimaal oogsten. Meer daarover lees je hier. Als ik dan ooit eens witte asperges zou willen oogsten, wil ik niet opnieuw nieuwe planten aanplanten en 4 jaar wachten. Met een dubbeldoelras hoeft dat gelukkig ook niet, en kan ik gemakkelijk een van onze rijen ophogen met een heuvel om zo toch witte asperges uit eigen tuin te kunnen oogsten. Wil ik het jaar daarna weer groene, dan haal ik de heuvel gewoon weer weg en oogst ik het volgende jaar weer groene asperges. Zo simpel is het. De kleur van je asperges heb je bij een dubbeldoelras dus zelf in de hand.

Heb je interesse in aspergeplanten? Kijk dan eens in onze webshop.

Gerbert Koppelman
Door

Gerbert Koppelman

op 10 Feb 2024

In de webshop staan naast de Gijnlim nog twee Bio varianten van asperges die zowel voor witte als groene asperges gebruikt kunnen worden. Biedt de Bio variant voordelen? Bijvoorbeeld minder gevoelig voor ziekten? En welke is dan sterker voor zandgrond?

Ruud Moestuin Advies
Door

Ruud Moestuin Advies

op 11 Feb 2024

Het zijn biologisch opgekweekte planten welke over het algemeen wel wat sterker zijn omdat ze niet afhankelijk zijn geweest van bijvoorbeeld kunstmest. Backlim en Prius zijn beide goede soorten. We hebben ze allebei zelf ook in de tuin staan.

Reactie plaatsen