Aspergeklauwen aanplanten: alles wat je moet weten om heerlijke asperges te kweken
01 februari 2024 

Aspergeklauwen aanplanten: alles wat je moet weten om heerlijke asperges te kweken

Asperges zijn een heerlijke en veelzijdige groente die gemakkelijk te kweken zijn in de moestuin. De meest voorkomende manier om asperges te kweken is door middel van aspergeklauwen, Dit zijn kleine wortelstokken die bij een kweker worden opgekweekt. Deze aspergeklauwen plant je uit in je tuin en hier groeien dan de asperges uit. Aspergeklauwen gaan wel 15 tot 20 jaar mee dus het is een investering om jarenlang te genieten van je eigen gekweekte asperges. Er is wel een groot verschil tussen de teelt van groene en witte asperges, dat lees je in de blog: groene, witte of paarse asperges: wat zijn de verschillen. In deze blog leer je stap voor stap hoe je aspergeklauwen kunt aanplanten in je eigen moestuin.

Je plant aspergeklauwen vanaf maart tot begin mei, dat is meestal ook de enige tijd dat je aspergeklauwen kunt kopen. Wanneer je de aspergeklauwen hebt ontvangen/gekocht moet je zo snel mogelijk aan de slag omdat ze anders snel uitdrogen.

Stap 1: Kies de juiste locatie

Asperges gedijen het beste in een zonnige en goed gedraineerde locatie. Kies een plek in je tuin die minstens 6 uur direct zonlicht krijgt en waar de grond goed waterdoorlatend is. Over het algemeen worden asperges geteeld op zandgrond. Asperges houden niet van natte voeten, dus zorg ervoor dat de grond niet te veel vocht vasthoudt. Heb je een kleigrond dan kan je het beste een bed maken met veel zand er door om de teelt te laten slagen.

Stap 2: Bereid de grond voor

Voordat je begint met het planten van aspergeklauwen, moet je de grond voorbereiden. Graaf een geul van +-30cm diep en +-50cm breed om onkruid, stenen en puin te verwijderen. Wil je meerdere rijen asperges planten houd dan 1,5 m tussen de rijen aan. Maak over de gehele lengte van de geul in het midden een kleine verhoging van +-15-20cm waar je de aspergeklauw op kan leggen en de wortels wat naar beneden kunt laten hangen.

Asperges aanplanten

Stap 3: Plant de aspergeklauwen

Plaats de klauwen 30-50 cm uit elkaar in de geul en bedek ze met aarde. Zorg ervoor dat de klauwen rechtop worden geplant zodat de asperges recht naar boven kunnen groeien. Vervolgens meng je wat compost of organische meststof door de grond die uit de geul komt om de bodemvruchtbaarheid te verhogen. Daarna stort je de grond voorzichtig terug in de geul zodat de asperges onder de grond verdwijnen. Let wel op dat ze goed op hun plek blijven liggen.

Asperge klauwen

Stap 4: Onderhoud de asperges

Zodra de aspergeklauwen zijn geplant, moet je ze goed verzorgen. Geef ze in hun eerste groei jaar regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, en houd de grond onkruidvrij. Na een paar weken zullen de asperges beginnen te groeien.

Asperges

Stap 5: Oogst de asperges

De eerste jaren mag je helaas nauwelijks van de asperges oogsten omdat ze nog niet voldoende sterk zijn. De plant en vooral de wortel moet zich eerst een aantal jaar ontwikkelen. Het eerste jaar mag je niets oogsten. Het tweede jaar 1 aspergestengel per plant. Het derde jaar 1 keer per week per aspergeplant en vanaf het vierde jaar mag je volop gaan oogsten tot de langste dag. Je oogst groene asperges door ze dicht bij de grond af te snijden. Zorg ervoor dat je de asperges niet te laag afsnijdt, omdat dit de wortelstokken kan beschadigen en de groei van de plant kan belemmeren. Witte asperges steek je met een aspergesteker. Dit is een klusje wat even wat oefening vereist.

Asperges uit eigen tuin

Hoeveel planten zijn er nodig voor een wekelijkse maaltijd per persoon?

Voor een gezin van 4 (2 volwassenen en 2 kinderen) zijn 10 planten voldoende voor een oogst van eind april tot 21 juni. Dit is 7 á 8 weken genieten van verse asperges!

Planten maar!

Het planten van aspergeklauwen is een eenvoudige en lonende manier om heerlijke asperges te kweken in je eigen tuin. Het is wel een investering omdat je een paar jaar moet wachten op de eerste oogst maar zeker de moeite waard. In onze webshop hebben we witte, groene en paarse asperges. Je besteld ze hier in onze webshop.


Dolinda van Londen
Door

Dolinda van Londen

op 25 Oct 2023

Op het plaatje met de asperges lijkt het alsof er houtsnippers tussen liggen. Is dat correct? Hoe dik is dan die laag? Is het ook mogelijk om karton te gebruiken i.p.v. houtsnippers?

Ruud Moestuin Advies
Door

Ruud Moestuin Advies

op 11 Feb 2024

Er liggen inderdaad houtsnippers tussen als mulchlaag. Die laag blijft gewoon altijd liggen maar is inmiddels vervangen voor stro in onze tuin. Karton is niet echt handig omdat het na nat worden gaat scheuren en verteerd.

Reactie plaatsen