Zoete aardappel

De zoete aardappel of ook wel bataat genoemd is anders dan de naam doet vermoeden geen familie van de normale aardappel. Zoete aardappel is een plant uit de windefamilie. Familie van de haagwinde dus. Die veel mensen liever niet in de moestuin zien. Zoete aardappel is een (sub)tropisch gewas. Maar omdat de vraag naar zoete aardappel groeit zijn er ook Nederland steeds meer rassen te vinden die goed groeien in een gematigd klimaat. Echter geld nog steeds, hoe meer warmte hoe beter de oogst. Dus in een kas of onder een tunnel zullen de planten een betere opbrengst geven dan in de buitenteelt. Een aantal jaar geleden waren er nog niet zo veel rassen te verkrijgen die in Nederland ook goed groeide. De opbrengst was dan ook meestal maar klein. Maar omdat het aanbod is gegroeid ben ik het toch ook eens gaan proberen.

In 2022 teelde ik dus voor het eerst zoete aardappel. Als je voor het eerst iets gaat telen dan ga je op onderzoek uit. Ik zocht uit hoe de teelt zou verlopen, ik vergeleek welke rassen er te krijgen waren en bedacht hoe ik het wilde gaan doen. Ik heb gekozen voor 7 verschillende zoete aardappelrassen om te vergelijken.


Alle soorten heb ik in speciekuipen geteeld. Allemaal in de buitenteelt. Sommige in kleine kuipen van 60L en sommige soorten in grote kuipen van 90L maar dan met 3 planten. Deze kuipen zijn zwart van kleur en zo warmt de grond wat sneller op. Ook plaatste ik de kuipen voor een zuidmuur zodat de warme stenen in de nacht nog wat warmte zouden uitstralen. Aangezien zoete aardappels van warmte houden is dat wel handig. 

Zoete Aardappel 1 Moestuin AdviesDe eerste zoete aardappels toen ik ze dit jaar voor de zuidmuur plaatste

De kuipen heb ik gevuld met een mengsel van compost en potgrond. Bij het oogsten van de knollen vond ik dat het mengsel toch wel sterk gecompacteerd was. Volgend jaar ga ik een nieuw mengsel samenstellen dat luchtiger blijft. Zo hebben de knollen hopelijk wat beter de ruimte om te vormen. 


Verder was de teelt vrij gemakkelijk. Na het kopen van knollen heb ik stekjes opgekweekt en na ijsheiligen uitgeplant in de speciekuipen. Tijdens de teelt zijn er geen problemen geweest. Ik heb de kuipen voldoende water gegeven tijdens de droge periode’s en uiteindelijk half oktober geoogst. Volgend jaar probeer ik de knollen nog langer te laten zitten zodat ze nog verder kunnen groeien en oogst ik ze pas wanneer er vorst wordt voorspeld. Maar dit jaar was ik te nieuwsgierig wat er in de bakken te vinden zou zijn. In de tabel hieronder zie je de opbrengst per soort en foto’s van hoe de oogst er uitzag. Een prima oogst. Zeker voor het eerste jaar.

Soort

Omschrijving

Kleur

Container (speciekuip)

Aantal planten in container (stuk)

Oogstgewicht (gram)

Okinawan Purple

Geschikt voor de buitenteelt

Paars, paars vruchtvlees

60L

1

250

S17-003

Geschikt voor de buitenteelt

Roze, roze vruchtvlees

60L

1

112

Erato Violet

Geschikt voor de buitenteelt

Paars, paars vruchtvlees

60L

1

720

Tainung 65

Geschikt voor de buitenteelt

Paars, crème vruchtvlees

60L

3

1333

Erato White

Geschikt voor de buitenteelt

Roze, crème vruchtvlees

90L

3

2075

Radiosa

Mogelijk voor buiten

Paars, geel/paars vruchtvlees

90L

1

877

Molokai Improved

Geschikt voor de buitenteelt

Paars, paars vruchtvlees

60L

1

780

Zoete Aardappel 2 Moestuin Advies

Zoete Aardappel 1 Moestuin Advies

Reactie plaatsen