Bloembollen planten voor een kleurrijk voorjaar
22 oktober 2022 
in Bloemen

Bloembollen planten voor een kleurrijk voorjaar

Vanaf de tweede helft van oktober tot eind november is de topperiode om bloembollen uit te planten die in het voorjaar zullen bloeien. Zo zorg je er voor dat je ook in het voorjaar een tuin vol bloemen en kleur hebt. Vorig jaar kreeg ik ontzettend veel bloembollen cadeau, dat was dan ook het eerste jaar dat ik dacht ‘wat een klus’! Daarvoor had ik alleen wat potten staan die gevuld waren met bloembollen. Maar ondanks dat het een enorme klus was (en dit jaar weer is) vind ik het absoluut de moeite waard. In deze blog zal ik mijn favorieten bollen delen en ook uitleggen waarom. 

Verwilderingsbollen - mixen  

Het fijne aan bollen die uit zichzelf verwilderen is dat ze iedere jaar terugkomen. Het is dus een kwestie van één keer poten en daarna doet de natuur zijn werk. Dit jaar heb ik voor het eerst dat soort bollen besteld omdat we eerder nog te vaak de tuin wijzigde waardoor dat onhandig was. Nu is er één stuk in de tuin wat permanent grasveld blijft, hier ga ik dus aan de slag met verwilderingsbollen. Ik heb gekozen voor een mix van krokussen en gele narcissen, deze bloeien in februari/maart. Voor een ander deel in de tuin waar het gras wat langer blijft ga ik een mix zetten van sneeuwroem (blauw/roze), blauwe druifjes, witte narcis en gele goudlook. De soorten bloeien in maart, april en mei, dus dat is een mooie opvolging van de andere bollen. 

Witte krokus

Fritillaria

Deze bollen komen ook ieder jaar weer terug. Ze zijn ontzettend leuk met hun knikkende kopjes in het gras bij ons onze poel. Ze worden ook wel kievietsbloemen genoemd. 

Fritillaria

Narcissen

Ook deze bloem komt ieder jaar weer terug. Veel mensen denken dat narcissen er alleen maar zijn in die ‘pisgele’ kleur, maar er is ontzettend veel keuze qua narcissen. Zo heb ik dit jaar gekozen voor witte narcissen. Narcissen zijn er in vroeg en laat bloeiende soorten, handig om op te letten als je bloembollen gaat kopen. 

Witte narcissen

Botanische tulpen

Dit jaar heb ik voor het eerst botanische tulpen ontdekt. Dit zijn tulpen die net als bovengenoemde soorten verwilderen. Dat vind ik een groot voordeel want niet-botanische tulpen bloeien het eerst jaar goed maar daarna komt er vaak alleen maar blad omhoog. Dan moet je dus ieder jaar opnieuw aan de slag. Wellicht ga ik dat in de toekomst nog doen als we verbouwd hebben en rondom het huis vaste borders hebben met bloemen, maar voor nu ga ik alleen voor de soorten die verwilderen. 

Mix botanische tulpen

Zoals je misschien door hebt ben ik dus ook groot fan van verwilderingsbollen. Wij hebben een erg grote tuin en ik vind het belangrijk dat het zonder menselijk ingrijpen ieder jaar een mooier plekje wordt. Als ik ieder jaar aan de slag moet met duizenden bollen die niet uit zichzelf terugkomen of opgegraven moeten worden word ik daar echt niet blij van. Wél heb ik een paar van die soorten in potten staan, hier leg ik uit hoe ik een lasagne heb gemaakt van bloembollen. 


Ga je bloembollen bestellen let er dan op dat ze niet bespoten zijn zodat je insecten niet vergiftigd. Check dit altijd even bij de verkoper. Mijn bollen komen dit jaar van NaturalBulbs, met de code BioBloembollen5* krijg je €5,- korting bij besteding van €25,- 


*affiliate - bij het gebruik van deze code krijg ik commissie

Reactie plaatsen