Hoe kies ik bloembollen en wanneer plant ik deze?
01 oktober 2022 

Hoe kies ik bloembollen en wanneer plant ik deze?

Bloembollen plant je uit vanaf half september tot half december. Maar omdat het steeds langer warm blijft wordt het tegenwoordig vaak pas vanaf half oktober gedaan. Als je bloembollen gaat uitplanten moet het namelijk wat kouder zijn. Heel veel bollen hebben eerst kou nodig om daarna te kunnen bloeien. Zodra de nachten onder de 10 graden zijn is het een mooie tijd om bloembollen te gaan planten. Alleen tijdens de vorstperiode en bij een te natte grond mag je de bloembollen niet uitplanten, ze zullen dan namelijk gelijk bevriezen of verrotten. Er zijn een aantal soorten bloembollen die niet tegen kou kunnen, deze plant je pas na ijsheiligen (halverwege mei). Ze bloeien dan ook niet in het voorjaar maar in de zomer. Bekende zomerbloeiende bollen zijn dahlia’s en gladiolen.

Zo kies je de juiste bloembollen

Bloembollen kiezen is een hele persoonlijke keuze. Het hangt namelijk van verschillende vragen af. Wil je insecten aantrekken en voeden? Wat vind je mooi? Wil je ze planten in de zon of in de schaduw? Wanneer wil je dat ze bloeien? Wil je soorten die zichzelf vermeerderen? Ik zal je op weg helpen met de belangrijkste vragen!

Aantrekken van insecten

Er is ontzettend veel keuze in bloembollen land. Ik kies zelf het liefst voor biologische bloembollen. Vind je het belangrijk om insecten aan te trekken en te voeden? Kies dan zéker voor biologische. Anders is de kans groot dat je ze alleen maar vergiftigd in plaats van voed. Hier vind je 6 weetjes over biologische bloembollen. Op de site van Naturalbulbs vind je uitsluitend biologische bloembollen. Met behulp van 'filters' op de website kun je zoeken op bijvoorbeeld 'bijenvriendelijk'. Ook staat er bij iedere beschrijving iets beschreven over wanneer ze bloeien en welke insecten je er vooral mee aantrekt. Bij Naturalbulbs krijg je met de kortingscode BioBloembollen5 €5,- korting bij een bestelling vanaf €25,-.

Krokus Naturalbulbs

Mooie bloembollen

Krokussen, blauwe druifjes, narcissen, tulpen, irissen, hyacinten. Je kan uit allerlei soorten bloembollen kiezen en dan kun je daartussen ook nog vaak uit veel verschillende kleuren kiezen. Vraag jezelf dus af 'waar wil ik de hele dag naar kijken?'. Je moet er wel blij van worden. Zo vind ik kleine bloemen zoals krokussen ontzettend tof in het gras en houd ik van zachte kleuren tulpen en narcissen.

Narcissus Bridal Crown

Planten op de juiste plek

Je kan bloembollen uitplanten tussen borders maar ook in het gras. Kleine bollen zoals krokussen en fritillaria zijn ideaal voor tussen het gras. Lange tulpen en alliums zijn juist weer top tussen borders. Ook moet je rekening houden met zon versus schaduw. De meeste bollen doen het het best op een zonnige plek, maar er zijn ook bloembollen die het goed doen in de schaduw. Op de site van Naturalbulbs kun je pakketten aanschaffen per standplaats, maar bij elke soort die je aanklikt staat er ook los vermeld waar je ze het beste kunt planten. Als laatste is het belangrijk om te kijken naar je bodem. Bollen willen niet te nat geplant worden. Heb je zware klei? Verbeter je bodem dan met flink wat compost. Klei heeft namelijk de eigenschap om vocht vast te houden en daar worden je bollen dan weer niet blij van. Ze zullen dan eerder wegrotten.

Verwilderen

Een veelgestelde vraag bij bloembollen is altijd 'moet ik ze ieder jaar opgraven'? Nee, dat hoeft zeker niet. Bollen zoals dahlia's en lange tulpen wel. Maar er zijn ontzettend veel soorten die je in de grond kunt laten zitten en uit zichzelf 'verwilderen'. Dat betekent dat ze ieder jaar terugkomen. Ze bloeien vaak met meer kracht en zijn dus ideaal voor natuurlijke tuinen en gemakstuiniers (zoals ik). Naturalbulbs heeft op hun site een aparte sectie gemaakt voor bollen die verwilderen, je vind hem hier. Dat scheelt weer een hoop uitzoekwerk.

Have fun!

Veel plezier met het shoppen van bloembollen en daarna succes met het uitplanten, dat is toch altijd het minst leuke klusje! Bestel je je biologische bollen bij Naturalbulbs? Vergeet dan niet de kortingscode BioBloembollen5 te gebruiken voor €5,- korting bij een bestelling vanaf €25,-.

Jordi
Door

Jordi

op 04 Jan 2023

Hoe kun je het beste bloemenbollen tot het volgende seizoen bewaren

Reactie plaatsen