Starterspakket om te gaan zaaien
02 februari 2022 

Starterspakket om te gaan zaaien

Als je gaat moestuinieren kun je allerlei tools en materialen gebruiken om te gaan zaaien. Wc-rolletjes, druivenbakjes, blikken, plastic bakjes van de chinees, noem het maar op! Het werkt allemaal, maar wij gebruiken al jaren materialen die er voor ontworpen zijn. Het is makkelijker verspenen, bespaart ruimte en is over het algemeen gewoon veel efficiënter.

Zodra je jouw zaad hebt uitgekozen is het vanzelf een keer tijd om te gaan zaaien. Ik ga je vertellen wat wij gebruiken en link ook alles zodat je eenvoudig kan terugvinden waar en wat we precies hebben gekocht.

 • Harde zaaitray met 104 gaten. Deze gebruik ik om planten met heel klein zaad voor te zaaien zoals: diverse sla soorten, kruiden, pepers, paprika's, broccoli en bloemkool.
 • Harde zaaitray met 77 gaten. Deze gaten zijn net wat groter. Deze gebruik ik eigenlijk voor alles. Soms zaai ik een ronde met allerlei grote zaden en kleine zaden door elkaar. Dan vind ik het fijn om deze te gebruiken. Heb je dus maar een kleine moestuin of wil je gewoon eerst één tray proberen? Koop dan deze.
 • Harde zaaitray met 45 gaten. Deze is echt heel fijn om te gebruiken voor de wat grotere zaden want dan hoef je ze niet zo mega snel over te potten. Ik gebruik ze graag voor mais, peultjes, tuinbonen, pompoen, courgette etc.
 • Onderstel voor je zaaitray. Deze passen perfect onder bovengenoemde zaaitrays. Geen enkel ruimteverlies en dat is fijn. Wél zijn ze van zacht plastic, waardoor ze sneller stuk gaan. We hebben bij Moestuinweetjes gevraagd of ze ook maakbaar zijn in hard plastic, dat zou perfect zijn! Ik heb stad en land al afgezocht naar een plastic harde bak die perfect bij de zaaitrays passen, maar helaas nog nooit gevonden. Dus hopelijk gaat Moestuinweetjes die in de toekomst ook aanbieden.
 • Groeikap. Ik heb alleen die van 10 cm. Daar kunnen plantjes onder van een paar mm maar ook van 8 cm. Die van 5 cm leek mij dus overbodig. Deze groeikap is multifunctioneel. Ik gebruik hem in het voorjaar en najaar over de zaaitrays tot de zaden zijn gekiemt. Soms hebben ze net wat meer warmte nodig om te kiemen, maar daarna groeien ze stabieler en steviger zonder kap. Ik gebruik de kap buiten de zomer ook om zaden te beschermen die geliefd zijn bij muizen. Zo hebben we deze week peultjes gezaaid in de kas en als ik daar geen kap overheen zet, weet ik zeker dat de zaden opgegeten worden door muizen voordat ze kunnen kiemen. En tot slot gebruik ik de kap om in de winter bij vorst mijn bloemen die ik in oktober voorzaai te beschermen. Zodra de vorst dan weer voorbij is haal ik de kap er weer af.
 • Biologische zaai- en stekgrond. Je kan het allemaal heel spannend maken door er van alles doorheen te mixen om het nog beter te maken. Maar zaai-en stekgrond is er al voor gemaakt, dat is gewoon prima. Biologische zaai- en stekgrond is op verschillende plaatsen verkrijgbaar. Wij kopen het altijd net wanneer we het nodig hebben en in de buurt zijn van een winkel die het heeft. Meestal wordt het dan de Welkoop of Intratuin. Bij de Intratuin verkopen ze zakken van 10 liter voor €4,95. Dezelfde prijs als wanneer je het online bestelt (alleen dan hoef je niet met zakken te sjouwen).
 • Plantenspuit met drukpomp. Je kan er een zonder drukpomp kopen maar daar krijg je wel een lamme hand van.
 • Labels. Wij kochten ze bij AliExpress, maar wees lekker creatief. Zorg er alleen voor dat je ze wel in huis hebt, anders koop je voor je het weet ergens uit nood veel te dure!

Mijn advies voor een starterspakket om te gaan zaaien:

 1. Harde zaaitray met 77 gaten
 2. Onderstel voor je zaaitray
 3. Groeikap
 4. Biologische zaai- en stekgrond
 5. Labels

Ga eerst maar eens zaaien en kijken of je het fijn vindt om met deze materialen te werken. Dan heb je altijd zo weer een nieuwe bestelling geplaatst bij Moestuinweetjes, want daar komen praktisch bijna al onze spullen vandaan. De plantenspuit heb ik niet toegevoegd, die kun je altijd later nog aanschaffen. Tot die tijd kun je een normale plantenspuit gebruiken of je zaaitray alleen van onder water geven met behulp van het onderstel.

Onderstaand een screenshot van wat ik je aanraad om in je mandje te gooien. De labels kun je dan los bestellen (of zelf maken of iets dergelijks). Voor iets minder dan €20,- heb je dus al een fijn starterspakket om te gaan zaaien. Als je nog nooit besteld hebt bij Moestuinweetjes, krijg je met de kortingscode MOESTUIN.WELKOM €5,- korting. Heb je ooit al eerder besteld dan kun je MOESTUIN.ADVIES gebruiken voor 5% korting.

Bestelling Moestuin Advies

Bij besteding van €50,- krijg je gratis verzending. Soms is het dus handig om even goed na te denken of je niet nog iets nodig hebt zoals: pootgoed, zaad, kleinfruit, asperge planten, aardbeien planten, kleine moestuinplantjes, insectengaas of pennen om je worteldoek vast te zetten. Je hoort het. Ik ben fan van moestuinweetjes! Het aanbod is zo groot, het wordt altijd goed geleverd, de communicatie is top, de prijzen zijn bijna nooit duurder dan op andere plekken en Tom (de eigenaar) is een fantastische man.

Wij werken sinds een paar maanden samen met Moestuinweetjes. Wij voeden Tom met product suggesties, testen nieuwe producten uit en maken foto's. Moestuinweetjes geeft ons nieuwe materialen, zaden, pootgoed of plantgoed als we dat nodig hebben en wij krijgen van elke bestelling die met onze kortingscode is geplaatst een klein percentage. Wij waren jaren geleden al fan van Moestuinweetjes en zouden je nooit iets aanraden wat we zelf ook niet zouden kopen.
Over de schrijver
Reactie plaatsen