Starterspakket om te gaan zaaien
02 februari 2022 

Starterspakket om te gaan zaaien

Als je gaat moestuinieren kun je allerlei tools en materialen gebruiken om te gaan zaaien. Wc-rolletjes, druivenbakjes, blikken, plastic bakjes van de chinees, noem het maar op! Het werkt allemaal, maar wij gebruiken al jaren materialen die er voor ontworpen zijn. Het is makkelijker verspenen, bespaart ruimte en is over het algemeen gewoon veel efficiënter.

Zodra je jouw zaad hebt uitgekozen is het vanzelf een keer tijd om te gaan zaaien. Ik ga je vertellen wat wij gebruiken en link ook alles zodat je eenvoudig kan terugvinden waar en wat we precies hebben gekocht.

  • Harde zaaitray met 104 gaten. Deze gebruik ik om planten met heel klein zaad voor te zaaien zoals: diverse sla soorten, kruiden, pepers, paprika's, broccoli en bloemkool.
  • Harde zaaitray met 77 gaten. Deze gaten zijn net wat groter. Deze gebruik ik eigenlijk voor alles. Soms zaai ik een ronde met allerlei grote zaden en kleine zaden door elkaar. Dan vind ik het fijn om deze te gebruiken. Heb je dus maar een kleine moestuin of wil je gewoon eerst één tray proberen? Koop dan deze.
  • Harde zaaitray met 45 gaten. Deze is echt heel fijn om te gebruiken voor de wat grotere zaden want dan hoef je ze niet zo mega snel over te potten. Ik gebruik ze graag voor mais, peultjes, tuinbonen, pompoen, courgette etc.
  • Onderstel voor je zaaitray. Deze passen perfect onder bovengenoemde zaaitrays. Geen enkel ruimteverlies en dat is fijn. Voorheen waren ze van zacht plastic maar inmiddels zijn ze van hard plastic, IDEAAL!
  • Groeikap. Ik heb alleen die van 10 cm. Daar kunnen plantjes onder van een paar mm maar ook van 8 cm. Die van 5 cm leek mij dus overbodig. Deze groeikap is multifunctioneel. Ik gebruik hem in het voorjaar en najaar over de zaaitrays tot de zaden zijn gekiemt. Soms hebben ze net wat meer warmte nodig om te kiemen, maar daarna groeien ze stabieler en steviger zonder kap. Ik gebruik de kap buiten de zomer ook om zaden te beschermen die geliefd zijn bij muizen. Zo zaaien we in februari vaak peultjes in de kas en als ik daar geen kap overheen zet, weet ik zeker dat de zaden opgegeten worden door muizen voordat ze kunnen kiemen. En tot slot gebruik ik de kap om in de winter bij vorst mijn bloemen die ik in oktober voorzaai te beschermen. Zodra de vorst dan weer voorbij is haal ik de kap er weer af.
  • Biologische zaai- en stekgrond. Je kan het allemaal heel spannend maken door er van alles doorheen te mixen om het nog beter te maken. Maar zaai-en stekgrond is er al voor gemaakt, dat is gewoon prima.
  • Plantenspuit met drukpomp. Je kan er een zonder drukpomp kopen maar daar krijg je wel een lamme hand van.
  • Labels. Deze zijn prima. Maar wees lekker creatief, je kan ze op zoveel verschillende manieren zelf maken.

Mijn advies voor een starterspakket om te gaan zaaien:

  1. Harde zaaitray met 77 gaten
  2. Onderstel voor je zaaitray
  3. Groeikap
  4. Biologische zaai- en stekgrond
  5. Labels

Ga eerst maar eens zaaien en kijken of je het fijn vindt om met deze materialen te werken. Een bestelling bij ons is alsnog zo geplaatst. De plantenspuit heb ik niet toegevoegd, die kun je altijd later nog aanschaffen. Tot die tijd kun je een normale plantenspuit gebruiken of je zaaitray alleen van onder water geven met behulp van het onderstel.

Onderstaand een screenshot van wat ik je aanraad om in je mandje te gooien. Voor €28,- heb je dus al een fijn starterspakket om te gaan zaaien.

Screenshot winkelwagen

Bij besteding van €50,- krijg je gratis verzending. Soms is het dus handig om even goed na te denken of je niet nog iets nodig hebt zoals: pootgoed, zaad, kleinfruit, asperge planten, aardbeien planten, kleine moestuinplantjes, insectengaas of pennen om je worteldoek vast te zetten. Je shopt alles voor het starterspakket in onze webshop.

Reactie plaatsen