Wat kost een moestuin?

Een moestuin of volkstuin is geen goedkope hobby. Zeker niet als je de grond moet huren. Maar je kan het ook duurder maken dan nodig is. Volgend moestuin jaar ga ik precies bijhouden wat ik qua geld in de moestuin stop én wat het me aan oogst oplevert. Dus als ik €0,79 cent uitgeef aan zaad dan schrijf ik het op onder uitgaven, en als ik 500 gram tomaten oogst dan schrijf ik €2,49 op bij opbrengsten (prijs van 500 gram biologische tomaten bij de Jumbo op moment van schrijven). Natuurlijk geeft het een beetje een vertekend beeld omdat ik al heel veel gereedschap en andere handige tools heb verzameld door de jaren heen, maar ik ga proberen om daar een goede balans in te vinden. Ik ben echt zo benieuwd wat de conclusies worden aan het einde van moestuin seizoen 2022. Ondanks dat de moestuin hobby is hoop ik toch wel dat de bevindingen positief zijn, want we gaan ons wel veel in de moestuin begeven om alles vast te leggen voor de Sow Along dus het zou toch wel jammer zijn dat wanneer je zoveel tijd in je moestuin gaat stoppen dat het onder de eindstreep dan niet een positief getal is! Als je wil beginnen met een moestuin ben je misschien wel heel benieuwd waar je aan moet denken qua kosten? Dat is afhankelijk van verschillende factoren, maar ik heb een lijstje gemaakt van dingen die je écht nodig hebt en er ook meteen bijgezet hoe je die kosten kan omzeilen of drukken.

  • Eventuele huur volkstuin €50,- tot €750,-

Deze kosten zijn het meest uiteenlopend. Als je een eigen achtertuin of voortuin hebt waarin je kunt gaan moestuinieren valt die weg. Wil je een grote volkstuin huren in Amsterdam? Dan trek je portemonnee maar. In minder populaire steden en kleine dorpjes vallen de prijzen vaak reuzen mee.

  • Compost / Tuinaarde

Dit is echt compleet afhankelijk van hoe groot je je moestuin gaat maken en of je in kwaliteit wil investeren of niet. Mijn advies? Of je nou vulling nodig hebt voor je moestuinbak of een basis wil voor je moestuin in volle grond (klei of zand) kies voor goede kwaliteit zoals BioKultura. Voor een moestuin in de volle grond op zand kies deze. Voor een moestuin in de volle grond op klei kies deze. Je hebt ook goedkopere opties, maar dat zal je wel merken in kwaliteit. Je hebt zelfs gratis opties. Zo zijn er gemeentes die dagen organiseren dat bewoners gratis compost kunnen komen halen. Je moet het dan zelf scheppen. In deze compost zit vaak wel bergen plastic en er zit ook geen garantie op qua onkruidvrije compost. De kwaliteit is niet de beste, maar voor de moestuinierder die weinig budget (er voor over) heeft is dit écht een prima optie. Een andere optie is om zelf compost te gaan maken, dat kan op veel verschillende manieren.

  • Zaai-en stekgrond / potgrond €15,-

Met €15,- zou je het een heel eind moeten komen voor een gemiddelde moestuinierder. Je kunt ook zaaien in compost maar het allerfijnst is toch zaai-en stekgrond of potgrond. Deze van BioKultura is een goede optie.

  • Zaad €50,-

Geef jezelf een budget van €50,- en je bent een seizoen lang volop aan het zaaien. Je kan heel makkelijk op zaad besparen, dat doe je door bijvoorbeeld zaad te vragen aan moestuinierders die het al langer doen en zelf (veel te veel) zaad winnen en het graag delen. Je kan ook naar een zadenruilmarkt gaan, daar zijn altijd mensen die zaad niet één-op-één willen ruilen maar ook zaad ‘weggeven’. Wij besparen altijd door samen met vrienden en familie in te kopen, want bijna niemand heeft al het zaad nodig uit een bonenzakje. Dit zou je ook online kunnen organiseren, in onze community hebben we speciaal een board aangemaakt ‘zaden en stekjes ruilen’. Ook staat er al een fysieke zadenruilmarkt gepland voor leden van de Moestuin Advies community. Mocht je overwegen om lid te worden, dat kan hier.

  • Gereedschap: gieter of tuinslang met sproeikop, snoeischaar, schep, hark, zaaitray en plantenlabels.

Als ik mezelf voorstel dat ik hier in de tuin nog geen moestuin had en ik zou goedkoop willen gaan moestuinieren dan zijn deze tools echt een must. De schep zou ik gebruiken om graszoden uit te steken, compost te scheppen wanneer ik die gratis kan ophalen bij het punt van de gemeente en om gaten te graven als ik vaste planten wil gaan uitplanten. Een schep kun je vaak prima lenen of heel goedkoop op marktplaats vinden. Vervolgens zou ik compost op mijn bedden werken en met de hark alles egaal maken. Daarna zou ik gaan voorzaaien in een zaaitray. Je kunt ook gratis alternatieven gebruiken zoals wc rolletjes, druiven bakjes, blikjes etc. maar geloof me nou, een zaaitray van hard plastic zoals deze met een onderbak zoals deze zijn echt hun geld waard. Vervolgens heb je plantenlabels nodig. Daar kun je een fortuin aan uitgeven maar je kan ze natuurlijk op 1000 verschillende manieren ook gratis maken. Een snoeischaar heb je nodig om kleinfruit te snoeien, te oogsten, je plantjes te toppen enzovoorts. Wil je meteen de beste snoeischaar kopen die er bestaat en die mee je graf in kan? Koop dan een Okatsune. Wij hebben de 104 en 304. De 101 is voor kleine handen, de 103 voor gemiddelde handen en de 104 voor grote handen.

Als laatste heb je iets nodig om water te geven, zoals een gieter of een tuinslag met sproeikop. Zoals je hebt gelezen kun je het eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt. Als je een eigen tuin hebt valt de grootste kostenpost al weg. Laten we zeggen dat je moestuin 6-10 m2 wordt en je al het gereedschap op de zaaitray en snoeischaar al hebt. Dan zit je met een budget van €200,- zeker goed, en dan heb je de beste kwaliteit grond, zaad en snoeischaar!

Reactie plaatsen