Hier haal ik mijn inspiratie vandaan
20 november 2021 

Hier haal ik mijn inspiratie vandaan

Ik laat me graag inspireren door anderen. Een boek kan je nieuwe inzichten geven en theoretische kennis bijbrengen maar echt geïnspireerd raak ik er niet snel van. In het gezegde ‘beelden zeggen meer dan 1000 woorden’ kan ik me helemaal vinden. De meeste inspiratie vind ik namelijk op Youtube.

Er zijn zo veel mensen bezig met het verbouwen van eten, het aanplanten van voedselbossen en het ondersteunen van de natuur. Alleen zijn dat vaak niet mijn buren, en ook meestal niet jouw buren. Dat is natuurlijk wel het mooie van het internet dingen komen dichterbij. Er worden video’s gedeeld van over de gehele wereld over elk onderwerp wat je je kunt bedenken. Veelal filmpjes ter vermaak maar ook zeker video’s met een belangrijke boodschap of les.

Ik keek al lang Youtube video’s voor ik een account aanmaakte maar mijn eerste account komt uit maart 2010. Ik kan me niet meer voorstellen dat ik het niet zou kunnen gebruiken. Ik ben dan ook wel een kei geworden in het uitfilteren van content die me wat gaat brengen en waar ik wat van kan leren. Vandaar dus dit artikel, om jullie te inspireren en een shout-out te geven naar deze creators. Ik merk namelijk dat ik het heerlijk vind om nieuwe ideeën en gedachtegoed op te doen via Youtube. Ook vergelijk ik vaak mijn zelfbedachte ideeën met wat anderen al bedacht hebben om te kijken of het een reële kans van slagen heeft.

Die reële kans van slagen voor een project kan ik soms wel wetenschappelijk onderbouwen maar het principe wil ik eigenlijk wel graag bevestigd zien door iemand met praktijkervaring. Wetenschappelijk onderzoek vind ik belangrijk maar er is ook ooit wetenschappelijk bedacht dat kunstmest een goed idee was. Dus ik heb altijd een beetje een haat/liefde verhouding met wetenschappelijk onderzoek. Ik vind het belangrijk dat het gebeurd maar praktijkervaring is in mijn ogen nog belangrijker. Zeker ook omdat iemand het onderzoek moet financieren en er toch telkens belangen mee gemoeid zijn. Ik kan een onderzoek vaak zelf niet thuis herhalen dus ik moet de uitkomst maar geloven. Als op Youtube iemand mij verteld dat een x behandeling van de bodem voor hem/haar goed werkt en daar ook bewijs van laat zien in zijn video’s is dat natuurlijk iets waar ik wat mee kan. Mensen die hun oogst of iets dergelijks faken, of ‘alles mooier maken dan het is’ zijn er online niet zo veel en filter je er vaak al snel uit. Net als bij een wetenschappelijk artikel moet je kritisch zijn op wie het gemaakt heeft en wat zijn motieven waren om het te maken.

Een voorbeeld van inspirerende personen voor mij zijn Pete Kanaris en Jim Kovaleski. Jim maakt zelf geen video’s maar word vaak gefilmd door Pete. Pete ontwerpt en legt voedselbossen aan met zijn bedrijf Green Dreams maar filmt dus ook graag anderen die als inspiratie voor hem en anderen dienen.

Jim Garden Moestuin AdviesTuin Jim Kovaleski - Bron: https://www.thegrassfedmarketgarden.com/

Jim teelt de ene helft van het jaar groente in een voortuin in Florida en de anderen helft van het jaar in Maine. Hij verdient in het hoogseizoen soms tot wel 2000 Dollar per week met stukjes voortuin die samen opgeteld toch 2000m2 zijn. Hieronder valt zijn eigen voortuin, die van zijn moeder en nog wat buurtgenoten die het zo leuk en mooi vonden dat ze hun voortuin beschikbaar hebben gesteld. Natuurlijk kost het zaaien, planten en verzorgen van zijn groentes maar ook het oogsten, de marketing en naar de markt met zijn producten ontzettend veel tijd. Vaak wel 65 uur per week. Maar of het voelt als werken als je echt je passie volgt is natuurlijk de vraag.

Op het kanaal van Pete zijn veel video’s te vinden over Jim en zijn voortuingroentjes. Maar je vindt er ook video’s over de andere helft van het jaar van Jim in Maine waar hij een grote permacultuurtuin heeft. Ook filmt Pete de projecten van zijn bedrijf. Hoe ziet een tuin er uit voor hij met zijn bedrijf begint. Vaak een standaard tuin met grasveld, een grasshole zoals hij dat zelf noemt. Daarna vind er een transformatie plaats naar een voedselbostuin. Heerlijk om deze veranderingen te zien en ontzettend inspirerend.

Jim Kovaleski Moestuin AdviesJim Kovaleski - Bron: https://patch.com/

 Dus wil je nou eens echt geïnspireerd raken door een moestuin waar de bodem alleen word verbeterd met compost en geen kunstmest of wat dan ook, waar de bodem altijd bedekt is met planten en mulchmateriaal en waar de oogst en opbrengst mega zijn? Check dan even het volgende filmpje. Vind je dat nou net zo leuk als ik dat vind? Duik eens verder in het kanaal van Pete’s Green Dreams.

Video over de groentetuin van Jim Kovalesky vind je hier.  Het kanaal van Pete Kanaris vind je hier.

Reactie plaatsen