Moestuinbak maken: waar kun je uit kiezen?
16 november 2022 

Moestuinbak maken: waar kun je uit kiezen?

Zodra je bij Pinterest invult ‘moestuin’ komen er de meest prachtige moestuinen uit. Veel van die moestuinen hebben verhoogde bakken. Verhoogde bakken leveren een aantal voordelen op: je hebt controle over de bodem waar je in gaat telen, je hebt minder last van onkruid en het is ergonomische gezien fijner werken. Het ziet er vaak een stuk opgeruimder uit dan een moestuin in de volle grond, alleen kan het ook een hele investering zijn. Ik zal je een aantal opties geven hoe je verhoogde moestuin bakken kunt maken.

Palletranden

Palletranden zijn randen die om pallets worden heen gezet om de vracht bij elkaar te houden. Ze kunnen ook perfect gebruikt worden om een moestuin mee op te bouwen. Je zet ze neer, vult ze en je bent klaar om te starten. Je hoeft zelf niet te schroeven, zagen of timmeren. Het nadeel van deze bakken is dat ze vaak maar een jaar of 3-4 meegaan, daarna vallen ze uit elkaar. Palletranden kun je vaak tweedehands vinden op Marktplaats, maar je kunt ze ook nieuw kopen.

PalletrandenPalletranden @palletvoorthuis

Palletranden moestuinPalletranden @mjetje

Palletranden moestuinPalletranden @buitenmeisje9 (voor €1,- per stuk gekocht van een bedrijf die er van af wilde)


Houten bakken

Je kan ook zelf bakken maken met hout naar eigen voorkeur. Steigerhout is relatief goedkoop maar zal het net als de palletranden niet heel lang volhouden. Je kan ook gaan voor hardhout, dat is veel harder (dus let op met schroeven en zagen). Deze bakken gaan sowieso 20 jaar mee maar de investering is ook een stuk groter. Je kan natuurlijk ook tweedehands hout gebruiken, je kan dit zo netjes verwerken als je zelf wilt of kunt. Onderstaand een aantal voorbeelden hoe je moestuinbakken zou kunnen maken met hout.

Houten moestuinbakDouglashouten moestuinbak @botanica.anne

Grenen moestuinbakkenMoestuinbakken van grenen planken en piketpalen @eemhomestead

Moestuin van palletsMoestuinbak van oude pallets @genietenvandekleinedingen

Larix houten bakkenLarix houten bakken @buitenmeisje9 (restpartij)

Moestuinbakken douglas houtMoestuinbakken van douglas hout (staan al jaren) @tuin.en.moes

Douglas houten bakkenMoestuinbakken van douglashout @lindia_op_t_wilgenperk

Houten moestuinbakBakken van gerecyclede vloerplanken @moestuinderwijs

Hoge witlof kistenHoge witlof kisten @kerstencornelisse

Stenen

Hier zijn wij zelf het meest fan van! Als je stenen hergebruikt kost de bak maken je bijna niks (het vullen is dan weer een ander verhaal). De bakken houden goed warmte vast, het is niet moeilijk om te maken, het is voor altijd en je kan het helemaal integreren in je tuin. Je moet wel zeker weten dat je jouw bak niet meer wilt verplaatsen want dat is bij een gemetselde bak wel heel onhandig. Wij wachten dus met het maken van deze bakken tot we ons huis hebben verbouwd en we de moestuin bij de achterdeur gaan maken. Daar mag die dan blijven tot in de eeuwigheid.

Stenen moestuinbakkenGemetselde bakken van hergebruikte stenen @bloesemblond

Stenen moestuinbakStenen moestuinbak @beau_foudraine

Wilgentenen

Wilgentenen zijn multifunctioneel. Je kan ze voor allerlei dingen gebruiken, en dus ook om bakken mee te vlechten. Let op! Zorg er voor dat je wilgentenen/wilgenhout een lange tijd zijn uitgedroogd. Wilgentenen die namelijk net zijn gesnoeid en snel weer in aanraking komen met de grond zullen opnieuw gaan groeien. Voor je het weet heb je dan in de zomer 'levende' wilgenbakken. Dit gebeurd vooral bij mensen die naast wilgentenen ook paaltje maken van wilgenhout. Zorg er dus voor dat je wilgenhout minimaal 3 maanden laat uitdrogen (zeker in de winter als het vochtig is buiten).

Moestuinbakken van wilgentenenMoestuinbakken van wilgentenen @jorisschuurmans

Stalen bakken

Het gaat jaren mee! Ik geef zelf een voorkeur aan hout en stenen maar er zijn genoeg mensen die het fantastisch fijn en mooi vinden, dus het mocht zeker niet ontbreken in dit lijstje.

Stalen moestuinbakkenStalen moestuinbak @channah_betgen

Hopelijk heb je genoeg inspiratie kunnen opdoen hoe je verhoogde moestuinbakken kunt maken. Heb je nou nog vragen of nog een fantastisch ander idee? Laat het dan weten in de reacties.

karin
Door

karin

op 09 Aug 2023

ik wil nog wel een optie toevoegen bij verhoogde bakken nl. grote gebruikte fruitkratten. Deze zijn ongeveer 1.20x1.20. we hebben ze gekocht via marktplaats en zijn rond 0,80-1.00 mtr hoog.

Reactie plaatsen