In de moestuin van .... Esther!
28 november 2022 

In de moestuin van .... Esther!

Deze week ben ik in de moestuin van Esther. Esther is een echte budget moestuinierder. Ze was vooral benieuwd ‘wat komt er van je moestuin terecht als je geen luxe dingen koopt en het gewoon doet met wat je hebt?’.                        

Hoe heb je jouw moestuin opgebouwd? 

Vooral uit materialen die ik gratis kon ophalen. Zo hebben we bakken gemaakt van bandjes (stenen randen) en hout. Onze compost hebben we opgehaald bij de containerdag van de gemeente en dat hebben we aangevuld met paardenmest. De paden hebben we gemaakt van stenen.                        

Moestuin Esther

Wo, heb je dat allemaal gratis kunnen ophalen? 

Jazeker! En nog veel meer. Zo hebben we ook nog een plastic compostvat kunnen ophalen via het weggeefhoekje, maar ook pallets waar we een grote compostbak van willen maken en onze ‘overkapping’ voor de tomaten hebben we daar ook gevonden. Ik vind het echt leuk om te kijken wat we allemaal kunnen maken met materialen die iemand anders niet meer wil gebruiken.           

Je zegt steeds jullie, deel je de tuin met meerdere mensen? 

Ik deel de tuin samen met mijn ouders en zus. 2022 was vooral het jaar van proberen en experimenteren. Zo hebben we gemerkt dat het water geven niet altijd handig is vanuit de indeling zoals we nu hebben. We gaan lange stroken maken gezien vanaf het waterpunt. Zodat we niet de plantjes onthoofden die op de hoeken staan. En zo krijgt iedereen zijn eigen bak om bloemen of groenten te kweken.                                                                                               

Zijn er nog meer dingen die je volgend jaar anders zou doen? 

Uiteraard. Ik denk dat iedereen met een moestuin dat wel herkend. Ik zou volgend jaar bijvoorbeeld geen wortels meer telen, dat vond ik echt niet de moeite waard. Die koop ik volgend jaar dus gewoon weer in de supermarkt. Sommige gewassen zoals: sla, tomaat, paprika en broccoli vond ik heel leuk om te telen die ga ik dan ook extra doen aankomend jaar.                   

Wat is je grote succes geweest van 2022? 

Het tomaten afdakje was een groot succes. Ik heb die gratis kunnen ophalen en het werkte echt perfect. We hadden zowel tomaten geplant zonder afdakje als tomaten onder het afdakje, in september kregen we veel regen en alle tomaten die niet onder het afdakje stonden zijn geknapt. De tomaten die wel onder het afdakje stonden hadden nergens last van. We hadden ook nog plastic gespannen om het afdak aan de onderkant maar dat is helemaal stuk gegaan door de zon dus daar zijn we nog een plannetje voor aan het bedenken voor aankomende zomer. Verder waren de bloemen ook een groot succes, daar wil ik er volgend jaar wel meer van! Ik had voor €70,- aan dahlia’s gekocht bij dahliashop. Daar hebben ze gunstige geprijsde dahliaknollen maar je moet wel verplicht van elke soort 4 stuks afnemen. Je betaald voor 4 knollen €8,-. Sommige soorten wilde ik niet zoveel in mijn tuin dus die heb ik doorverkocht op marktplaats. Afgelopen jaar zijn mijn dahliaknollen alleen maar groter geworden dus dit jaar kan ik ze misschien splitsen en weer een paar knollen verkopen.         

Tomaten overkappingTomaten overkapping

Pukbloemen

Je bent heel fanatiek om met zo’n min mogelijk budget je moestuin te runnen, heb je ook bijgehouden hoeveel het je heeft opgeleverd?

In het begin was dat wel het plan maar toen ik eenmaal bij de €100,- ‘verdiensten’ zat ben ik gestopt met het bijhouden. Ik vind het wel heel leuk om te zien dat dit de eerste hobby is die ook echt iets opbrengt. Het is absoluut geen vereiste, maar het is wel gewoon heel leuk.                        

Heb je nog tips voor andere moestuinierders? 

Natuurlijk! Als je pas net begint, begin dan klein. Ga eerst een naar het tuincentrum en haal 6 broccoli plantjes, niet zelf zaaien. Als je het leuk vindt kun je daarna altijd nog zelf gaan zaaien. Kijk wat je leuk en lekker vindt. Ik heb vorig jaar van allerlei planten er maar een stuk of 3 gehad. Dat beviel super goed. Nu weet ik dit jaar beter wat ik leuk vind. Kijk rond op marktplaats, weggeefhoekjes enzovoorts. Bedenk wat je wil en kijk of je het (gratis) kunt scoren. Low budget moestuinieren is echt heel leuk!

Aanleg moestuinAanleg moestuin

Moestuin EstherMoestuin Esther

Wil je Esther een berichtje sturen? Dat kan via de Instagram van Esther of via de een—op-een chat in onze community @estheregberts

Reactie plaatsen