In de moestuin van .... Barbara!
19 oktober 2022 

In de moestuin van .... Barbara!

In deze nieuwe rubriek 'in de moestuin van' neem ik een kijkje bij andere moestuinen. Van beginnende tot gevorderde moestuiniers, alles komt voorbij! Deze week ben ik in de moestuin van Barbara. Barbara is een beginnend moestuinier en is sinds 3 maanden eigenaar van een volkstuin van 108 m2. 


Hoe is voor jou het moestuinieren begonnen?

Het begon toen ik 2 jaar geleden bij de Albert Heijn van die kleine ‘moestuintjes’ kreeg. Ik heb er toen een paar in potten gezet en dat was toen best een succes. Van tomaat werd ik het meeste enthousiast, en zo is eigenlijk begonnen. Ik vind het echt zo leuk om te zien hoe je een zaadje in de grond stopt, het kiemt, en je er vervolgens van kan eten. Het jaar erop heb ik wat tegels uit de tuin gehaald en ben ik meer soorten gaan proberen zoals: courgette, sugar snaps en goudsbloem. Dat ging ook weer goed en het jaar erop gingen er uiteraard nog meer tegels uit de tuin en ook nog een stukje gras! Het smaakte naar meer, dus in mei 2022 heb ik mezelf ingeschreven voor een volkstuin op 10 minuten loopafstand. 3 maanden later kreeg ik al te horen dat er een tuin voor mij was vrijgekomen!


Wauw, wat snel! Is er veel werk aan de winkel?

De tuin is 108 m2, best wel groot. Thuis heb ik een tuin van 70 m2 waarvan ik 16 m2 in gebruik had voor moestuin planten. Ik heb mijn volkstuin overgenomen van een oudere vrouw die er helaas mee moest stoppen. Toen ik het overnam in augustus stonden er nog wat vaste planten, tomaten, wortels, courgette en dahlia’s. De tomaten werden al heel snel ziek, maar van de wortels en courgette heb ik wel nog kunnen oogsten. Verder wilde ik veel dingen aan de tuin gaan toevoegen zoals een composthoop, watertonnen, pergola, rozenboog en een kruidenspiraal. Ik heb ook al snel rode bieten, andijvie en boerenkool gezaaid. Het is inmiddels oktober en het meeste van wat ik wilde maken heb ik ook al gedaan. Ik moet nu nog flink aan de slag met de bedden en ik wil nog 2 fruitbomen uitzoeken deze winter. In het voorjaar ga ik een kasje zetten van 2 bij 3 meter waar ik o.a. tomaten in ga kweken. 


Ik ben nu toch wel benieuwd, wat ga je doen met het stuk moestuin in je eigen achtertuin?

Daar heb ik al over nagedacht! Ik ben begonnen met het stekken van aardbeien planten, dus die ga ik vooral in de achtertuin aanplanten en ik denk dat wat niet past in de volkstuin dat ik dat ook nog in de achtertuin ga zetten. 


Je hebt de afgelopen tijd al veel gedaan. Wat staat er nu allemaal in je volkstuin?

Van alles! Ik heb dus rode bieten, andijvie en boerenkool staan. Maar ik heb ook al knoflook gepoot en de kruidenspiraal staat voor de helft vol met bieslook, peterselie, oregano, en tijm. Er staat een pergola met een druif en een rozenboog met rozen. Verder heb ik nog planten toegevoegd die goed zijn voor vlinders en daartussen heb ik bloembollen uitgeplant. 


Waar kijk je het meeste naar uit aankomend moestuin seizoen?

Naar bloemen! Met goudsbloemen, oost Indische kers, dahlia’s en cosmea ben ik al bekend. Maar volgend jaar ga ik nog meer soorten zaaien. Ik word zo blij van bloemen en heb echt zin om volgend jaar bosjes te gaan plukken uit eigen tuin en thuis neer te gaan zetten. Qua groenten wil ik vooral veel meer bonen gaan zaaien. Ik heb een stuk van 2 bij 1 meter gereserveerd voor alleen bonen, die vind ik zo lekker. Vorig jaar had ik een paar groene stokslabonen en een paar paarse, maar aankomend jaar gaan dat er dus meer worden. 

Moestuin van BarbaraKruidenspiraal

Moestuin van BarbaraRode bieten (kroten) en courgette

Moestuin van BarbaraEen pergola met druif en een rozenboog met net aangeplante rozen

Moestuin van BarbaraDe moestuin van Barbara


Wil je Barbara een berichtje sturen? Dat kan via de Instagram van Barbara of via de een—op-een chat in onze community @barbarabartman


Lola
Door

Lola

op 19 Oct 2022

Wat een leuke nieuwe rubriek!

Merel Moestuin Advies
Door

Merel Moestuin Advies

op 20 Oct 2022

Dankjewel Lola :)

Plantaardiger
Door

Plantaardiger

op 20 Oct 2022

Leuk dit!! En zo te lezen ben ik niet de enige met de moestuintjes van de ah :)

Merel Moestuin Advies
Door

Merel Moestuin Advies

op 20 Oct 2022

hahaha, zeker niet!

Reactie plaatsen