Daslook: planten, oogsten en waarom het zo geliefd is
02 oktober 2023 

Daslook: planten, oogsten en waarom het zo geliefd is

Daslook is een wilde, eetbare plant die een ware traktatie is voor fijnproevers en natuurliefhebbers. In dit blogartikel leggen we je alles uit over wat je wil weten over daslook!

Wat is Daslook?

Daslook, wetenschappelijk bekend als Allium ursinum, is een inheemse plant die behoort tot de uiengroep. Het staat bekend om zijn delicate, knoflookachtige smaak en de karakteristieke geur die vrijkomt wanneer je de bladeren kneust. Het is een meerjarige plant die zijn naam dankt aan dassen, omdat deze dieren dol zijn op de wortels van de daslook.

Hoe groeit daslook?

Daslook gedijt het beste in vochtige, schaduwrijke bossen en groeit voornamelijk in Europa. Het produceert lange, lancetvormige bladeren die in het voorjaar tevoorschijn komen. Later in het seizoen verschijnen er kleine witte bloemen die in schermen groeien, dat ziet er altijd ontzettend mooi uit in het bos!

Daslook

Beste standplaats voor daslook

Het ideale habitat voor daslook is een vochtige, schaduwrijke omgeving met goed doorlatende grond. Je vindt het vaak in loofbossen en langs beekjes. Daslook is dus ook perfect voor schaduwrijke plekjes in jouw tuin.

Wanneer moet je daslook planten?

Als je besluit om daslook in je eigen tuin te kweken, is de herfst het beste seizoen om dit te doen. Plant de bollen ongeveer 5-7 centimeter diep in de grond en geef ze voldoende ruimte om te groeien, aangezien ze zich vermenigvuldigen. Wij vinden het in ons voedselbos fantastische dat de daslook zich ieder jaar uitbreidt, maar mocht je dat niet fijn vinden in je tuin houdt daar dan rekening mee bij het aanplanten. Je kan ze bijvoorbeeld een bak ingraven en ze daar in telen, zo doen veel mensen dat ook met munt (woekeraar).

Koken met daslook

Wat daslook zo populair maakt in de keuken is de rijke, knoflookachtige smaak met een vleugje ui en prei. Je kunt de bladeren rauw in salades verwerken, gebruiken als smaakmaker in soepen en sauzen, of ze verwerken tot pesto. Het is een veelzijdig kruid dat een heerlijke, natuurlijke smaak geeft aan allerlei gerechten.

Daslook

Waarom is daslook zo populair?

Daslook is populair vanwege zijn unieke smaak, maar ook vanwege de verbinding met de natuur en het wildplukken. Het is nu heel populair om wilde, lokale ingrediënten te gebruiken in de keuken. Het groeit ook veel makkelijker dan bijvoorbeeld een ui én het is een vaste plant, dus je zou haast zeggen ‘what's not to like?’.

Bloeitijd en oogsten van daslook

Het voorjaar is de tijd waarin daslook geoogst kan worden. In maart en april komen de bladeren tevoorschijn, en later in het voorjaar kun je de witte bloemen bewonderen. Het oogsten van daslook is eenvoudig. Je kunt de bladeren voorzichtig plukken, bij voorkeur wanneer ze nog jong en mals zijn. Zorg ervoor dat je niet te veel wegneemt, zodat de plant kan blijven groeien en zich vermeerderen. Woon je in Amsterdam? Ga in het voorjaar eens wandelen in een van de vele bossen. De bodem staat dan vol met daslook! Let er wel op das daslook bladeren erg lijken op het meiklokje (Convallaria majalis) en de herfsttijloos (Colchicum autumnale). Deze twee soorten zijn erg giftig en daslook groeit soms in dezelfde omgeving.

Wil je daslook poten in je eigen tuin? Je vindt hier daslook knolletjes in onze webshop, op is op. 

Daslook

Reactie plaatsen