Zo plant je een boom of struik
07 oktober 2021 
in How to

Zo plant je een boom of struik

Het plantseizoen voor plantgoed met kale wortel gaat vanaf november van start wanneer de bomen kaal zijn. Dit is plantgoed wat bij de kwekerij in de volle grond staat en vanaf dat de boom in rust is kan worden gerooid. De planten worden dan met behulp van een rooimachine uit de grond gehaald en de wortels worden vaak schoon geschud. Je krijgt dus een boom of struik zonder aarde rond de wortels. Vandaar de naam ‘kale wortel’.

Waarom is dit het plantseizoen voor die soorten?

Je kunt je voorstellen dat het verstoren van de wortels van een boom of struik nogal gevoelig ligt. Dat is in de winter eigenlijk niet anders maar omdat de boom in rust is heeft deze er wel een stuk minder last van. De kale wortels zijn nog steeds het meest gevoelige deel van de bomen en deze mogen dus ook absoluut niet uitdrogen. Vaak worden bomen met kale wortel opgekuild tot ze naar de klant gaan. Ze komen dan in heel los zand te staan waar ze ook weer makkelijk uitgetrokken kunnen worden. Dit zorgt dat de wortels vochtig blijven en dus blijven leven.

Je haalt je plantgoed op, dekt de wortels tijdens transport af met een zeil en plant ze bij thuiskomst zo snel mogelijk uit. Heb je geen tijd? Dan kun je ze ook thuis weer opkuilen in los zand. Als de wortels maar niet langere tijd bloot liggen. Onder een zeil kunnen ze wel even blijven liggen maar dan mag het niet vriezen.

Het voordeel van plantgoed met kale wortel is dat het vaak een stuk goedkoper is dan planten in een pot. Er is geen pot of potgrond nodig en de werkzaamheden om ze in de pot te krijgen drukken de kosten voor een kweker. Voordeel van plantgoed in pot is dan wel dat je ze het gehele jaar kunt uitplanten mits je ze voldoende water geeft in de zomer.

Je hebt je plantgoed opgehaald bij een kweker en nu?

De eerste stap is natuurlijk de locatie, die heb je waarschijnlijk al bepaald als je een boom of struik hebt gekocht. Op die plek ga je een gat graven. Dit gat moet minimaal 1,5 keer de grote van de kluit zijn. Maak het plantgat liever te groot dan te klein en zorg dat de bodem lekker los is, zo kan de boom makkelijk wortelen. Het bepalen van de diepte van het plantgat is ook zeer belangrijk. De boom of struik moet op dezelfde diepte komen te staan als deze bij de kweker stond. Vaak kun je dit zien aan verkleuring op de stam maar twijfel je? Vraag het dan tijdens het ophalen van het plantgoed aan de kweker. Is de diepte juist en het plantgoed van voldoende formaat kan de boom in het gat. Tijdens het vullen van het gat mengen wij vaak nog 20% compost door de aarde die uit het gat komt om wat voeding en structuur aan de bodem toe te voegen.

Vul een groot deel van het gat en trek de boom of struik al schuddend een beetje omhoog. Zo valt het zand goed tussen de wortels en kun je daarna de bodem aandrukken met je schoen tot het gehele gat weer gevuld is en de boom stevig staat. Wij zijn zelf geen voorstander van boompalen. Heeft de boom een paal nodig? Dan is deze eigenlijk gewoon te groot voor de locatie waar deze moet komen. Heb je echter wel al een flinke boom gekocht of waait het op jouw locatie extreem hard. Dan kan het nodig zijn om één of twee boompalen bij de boom te zetten en de boom vast te maken met een band. Verwijder deze boompaal en band wel na maximaal 2 jaar.

Je boom of struik staat nu stevig in de grond. Wanneer er geen vorst voorspeld is kun je de boom wat water geven. Dit zorgt er ook nog voor dat de aarde nog beter om de wortels spoelt. Wordt er echter flinke vorst voorspeld ben dan wat zuiniger met het water anders bestaat de kans dat er wortels bevriezen.

Zo kun je in het nieuwe groeiseizoen gaan genieten van je geplante boom of struik.

Reactie plaatsen