Humus bestaat niet! (meer)
20 maart 2022 

Humus bestaat niet! (meer)

Humus bestaat niet! (meer)

Ik lees het nog te pas en te onpas. Dingen over humus. Bij veel bedrijven kun je ook nog dingen met humus er in bestellen. Maar wat is humus dan precies? Is dat niet iets zwarts in de bodem? Niemand wist het eigenlijk precies. Daarom hebben wetenschappers ooit de naam humus bedacht. Maar sinds 2015 heeft nieuw onderzoek dit compleet veranderd en hebben we de naam humus doorgestreept. Dit onderzoek vind je onder deze blog.

Toen men 200 jaar geleden onderzoek begon te doen naar de bodem en waar die dan precies uit bestond werden er met verschillende technieken stoffen van elkaar gescheiden. Al die losse stoffen kon men herkennen, en een naam en eigenschappen toewijzen. Ze vallen allemaal onder het organisch stof. Zo bleef men stoffen van elkaar scheiden tot er een paar stoffen overbleven waarvan niemand wist wat het was. Deze stoffen moesten toch een naam krijgen en dat werd humus.

Jaren later blijkt echter dat de stoffen die we humus noemden helemaal niet in de bodem zaten maar ontstonden tijdens processen om anderen stoffen los van elkaar te krijgen. De stoffen die we humus noemen bestaan dus wel maar zitten niet in de bodem. Ze worden gecreëerd tijdens de processen in het laboratorium.

Humus bestaat dus niet (meer) als we het over de bodem hebben. Alle geweldige eigenschappen die we aan humus toeschreven moeten we gewoon toeschrijven aan organische stof. Want de goede eigenschappen, zoals het vasthouden van vocht en voedingsstoffen, zijn natuurlijk niet verzonnen.

De wetenschap heeft dus afscheid genomen van het woord humus. Tijdens een bodemkundig congres in Wageningen werd zelfs een rouwadvertentie voor humus getoond om echt het einde aan te kondigen. Humus werd begraven.

Maar hoe moeten we dat zwarte spul in de bodem nu noemen? We hebben het vanaf nu gewoon over organisch materiaal of organische stof. Waar we het eerst belangrijk vonden om humus in onze bodem te hebben moeten we het nu gewoon ontzettend belangrijk vinden om het organisch stofgehalte van onze bodem te verhogen. Zo verhogen we het vermogen van de bodem om vocht en voeding vast te houden komt er meer bodemleven, schimmels en bacteriën en worden onze planten gezonder.

Onderzoek: The contentious nature of soil organic matter; Johannes Lehmann1,2 * & Markus Kleber3,4*

Dit onderzoek staat betaald op de site van nature.com maar na even zoeken vind je het ook in gratis pdf vorm.

Over de schrijver
Hallo! Ik ben een beetje de moestuin nerd van ons drieën. In november 2020 ben ik gestart met het Instagram account @moestuin.advies. Daar deel ik mijn kennis over moestuinieren en probeer ik mensen te inspireren om ook te starten met een moestuin. Door de jaren heen heb ik mezelf veel aangeleerd op het gebied van moestuinen, permacultuur, voedselbossen, techniek en koken. School was nooit echt mijn ding, maar boeken, YouTube, met experts spreken en zelf veel experimenteren des te meer.
Reactie plaatsen