De valkuilen voor de beginnende moestuinierder
23 januari 2022 

De valkuilen voor de beginnende moestuinierder

De valkuilen voor de beginnende moestuinierder

Het seizoen gaat weer beginnen en de vragen over hoe je het allemaal moet aanpakken vliegen weer om onze oren. Nu is iedere start, iedere locatie en iedere bodem anders. Maar ook de reden waarom je een moestuin wilt beginnen kan anders zijn en daar ga ik het nu over hebben. Er schuilen namelijk wat gevaren in die redenen die misschien niet meteen opvallen als je start met moestuinieren.

Er kunnen verschillende redenen zijn om aan een moestuin te beginnen en in twee daarvan schuilt een gevaar. Het gevaar schuilt daarbij niet zozeer in de reden maar meer in de  verwachting. Vaak leggen mensen de lat ontzettend hoog voor zichzelf. Zo hoog dat deze eigenlijk onhaalbaar is, zeker in het eerste jaar. Later wordt deze lat misschien beter bereikbaar door ervaring en minder kosten. Het is zonde om jezelf als startende moestuinier onnodig te frustreren en daardoor misschien helemaal met moestuinieren te stoppen.

  • Reden 1: Ik wil geld besparen op mijn boodschappen. 

Dit kan een goede reden zijn om zelf groentes te willen kweken zijn. Echter zit de valkuil in de leercurve en de kosten die je maakt om een moestuin op te starten. Er zijn namelijk gewoon wat dingen die je moet leren en gaat kopen. Over het kopen schreef Merel al eens een blog 'Wat kost nou zo'n moestuin?'. Een kleine €200,- ben je in het eerste jaar al snel kwijt en dan mag je echt niet heel gek doen. Joris raakte vorig jaar besmet met het moestuinvirus en gaf in zijn eerste jaar maar liefst €1500,- uit. Zoals ik al zei, het kan snel misgaan met dit virus. Wanneer dus jouw doel is, ik wil besparen op mijn boodschappen zal dat als starter erg lastig zijn. Voor het basisbudget van €200,- kun je heel wat groentes kopen bij de supermarkt. Wanneer je dan gaat uitrekenen hoeveel geld je hebt bespaard met een paar kroppen sla, 4 tomaten en wat kruiden die je hebt gekweekt kom je er al snel achter dat het allemaal nog niet zo rooskleurig is. En dat uitrekenen kan ook alleen als je daadwerkelijk oogst hebt. Want dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend en zo komen we ook meteen bij de tweede reden.

  • Reden 2: Ik wil niet meer naar de supermarkt voor groentes, oftewel iets met zelfvoorzienend zijn.

Ook deze intentie om te starten kom ik heel vaak tegen. Het is natuurlijk super mooi dat je je eigen groentes wilt kweken en liever niet meer naar de groenteboer of supermarkt wilt gaan. Maar of het haalbaar is… Zelfs mensen met menig jaar moestuin ervaring hebben er nog moeite mee om zelfvoorzienend te zijn in groentes. Ook wij kopen weleens groente bij de supermarkt. En jij gaat jezelf dan in het eerste jaar het doel stellen: “ik wil geen groentes meer van de supermarkt kopen.” Dat is een erg hoge lat kan ik je vertellen.

Om als startende moestuinier überhaupt een beetje oogst te hebben is soms al een kunst. Er zijn afgelopen jaar genoeg mensen geweest die praktisch niks hebben kunnen oogsten omdat de slakken alles hadden opgegeten. Wanneer je dan voor jezelf een van deze twee doelen gesteld hebt of misschien zelfs wel allebei de doelen dan kan het echt heel erg tegenvallen. Het eerste jaar is alles wat ingewikkelder omdat je nog veel moet leren en alles extra tijd kost. Moestuinbedden maken kost tijd, gereedschap kost geld en zo komen de doelen steeds verder van de realiteit te liggen. Zie de groentes die je kunt oogsten uit je moestuin dus als een mooie aanvulling op de groentes die je gaat kopen maar niet meteen als doel.

Wat ik je dus wil besparen is dat je een reden of redenen bedenkt om te gaan moestuinieren waarvan ik, als expert (om mezelf zo maar te noemen), vooraf al kan zeggen dat het voor 99% van de mensen onhaalbaar is. Zie je moestuin de eerste jaren dus niet als gouden bergen die je gaat besparen op je boodschappen of als vervanger van alle groentes die je nu gaat kopen in de winkel. Dit kan uiteindelijk wel een doel worden maar probeer eerst eens uit of je moestuinieren überhaupt wel leuk vindt om te doen.

Er zijn nog genoeg anderen redenen te bedenken om te starten met moestuinieren zonder dat je de lat ontzettend hoog legt voor jezelf. Ik schud er even een paar uit mijn mouw maar er zijn er vast nog meer:

  • Ik wil zelf groentes leren kweken
  • Ik denk dat ik het leuk vind om in de tuin bezig te zijn
  • Ik denk dat dit een goede hobby is om te ontspannen
  • Ik wil dat mijn kinderen wat leren over hoe groentes groeien

Een moestuin kan heel groot en divers zijn of juist heel klein met maar zes verschillende groentes. Ik reken het allemaal goed! Het gaat om het plezier en de hobby in het zelf groentes en fruit kweken. Begin met een kleine moestuin en probeer wat dingen uit. Vind je het leuk en gaat het goed dan kun je wat haalbare doelen voor jezelf gaan stellen en kan de moestuin worden uitgebreid.

Hopelijk heb je door dit stukje wat inzichten gekregen en kun je dit jaar genieten van je eigen moestuin. Veel plezier!

Vind je het nou toch nog lastig om van start te gaan of heb je nog veel vragen? Volg dan onze online cursus moestuinieren. Meer informatie vind je hier.

Reactie plaatsen