Beginnen met een moestuin
26 juli 2022 

Beginnen met een moestuin

De afgelopen tijd krijg ik best vaak vragen van mensen die willen starten met een moestuin maar niet durven. Ze starten dan het gesprek met een zin als 'Ik wil eigenlijk beginnen met een moestuin maar ik durf niet zo goed'. Mijn wedervraag is dan eigenlijk altijd 'waarom durf je niet te beginnen?'. Ik kan zelf natuurlijk ook een hele lange lijst bedenken met waarom je niet zou durven te beginnen. Er kan natuurlijk potentieel van alles misgaan in de moestuin. Maar met het antwoord op de vraag 'waarom durf je niet te beginnen?'  kan ik je wel aan het denken zetten. Vaak komt er een antwoord in de trant van 'stel dat ik het niet zo leuk vindt' of 'stel nou dat de oogst mislukt'. En het enige wat ik daar dan op kan zeggen tegen je is 'inderdaad, stel nou dat alles mislukt'. Stel nou dat je geen oogst hebt, dat je het niet leuk vindt, dat er geen zaadje wil kiemen, dat er geen groente wil groeien, dat je alleen maar last hebt van plagen. Stel nou dat bij jou alles wat mis kan gaan ook mis gaat. Wat is dan het ergste wat er kan gebeuren? Dat je naar de supermarkt of groenteboer moet? Dat moet je nu toch ook? Dat je wat geld hebt weggegooid aan een pakje zaad, aan een schepje, of wat potgrond? Zo erg is dat toch niet?

Je besteld in een restaurant vast ook weleens iets wat je nog nooit op hebt. Dan denk je toch vooraf ook niet: ooh stel nou dat het niet lekker is. Dan heb ik dalijk mijn €15,- weggegooid. Nee je hebt iets geprobeerd en het was niets voor jou. Je hebt een ervaring opgedaan en iets geleerd. Hoe vaak komt het niet voor dat je met een andere hobby wilt starten. Dat je een cursus volgt of spullen koopt om met een sport of hobby te beginnen. Een hockeystick, een voetbal, een camera, een naaimachine. En dat al die spullen in de kast belanden zonder er ooit nog naar te kijken. Het beste voorbeeld is denk ik als in januari iedereen weer massaal een abonnement op de sportschool afsluit om er na een maand niet meer naartoe te gaan. Maar daar twijfelt meestal niemand zo lang over, op 1 januari word het abonnement afgesloten alsof het de normaalste zaak van de wereld is en het er gewoon bij hoort. Terwijl als het gaat over het starten met een laagdrempelige hobby als moestuinieren dan zien we wel die beren op de weg.

De investering om te starten en te kijken of je het leuk vindt hoeft echt niet groot te zijn. Als je eens gewoon wat wilt proberen bereid je 1 m2 tuin voor of koop je een paar potten en wat potgrond. Je start simpel met maar een paar zakjes zaad zoals sla, radijs, snijbiet, en doe eens gek, misschien zelfs al een tomaat. Gewoon wat dingen die je lekker vindt. Je koopt een zak potgrond,  eventueel wat potjes en dus die zakjes zaad. Dat kan je prima kopen voor €25.-. Dat is gelijk aan een sportschool abonnement voor een een maand. Maar daar betalen de meeste mensen een heel jaar voor terwijl ze niet gaan.

Er is niemand die jou op voorhand kan vertellen of je moestuinieren leuk gaat vinden, of je groene vingers hebt en de meest geweldige oogst gaat hebben. Maar als je het niet probeert zal je het nooit weten. Start klein en vindt je het leuk kan je je wat meer gaan inlezen, je moestuin vergroten, en gaan investeren. Maar zolang je er goed over nadenkt wat je wil kan het je dus hooguit wat geld kosten. Maar dat doen andere hobby's ook. Of je ze nou leuk vindt of er al snel mee gestopt bent.

Om te starten met je moestuin heb je dus niets anders nodig dan dit duwtje in de rug. Tuurlijk kan je jezelf nog uren gaan verdiepen in teeltplannen, kiezen uit honderden soorten zaden, een tuinkas, en verhoogde bakken. Maar een zaadje in de grond stoppen kan iedereen. Hop naar de winkel of webshop om maximaal 5 verschillende soorten zaad te bestellen en daarna aan de slag! Ga eerst maar een uitzoeken of je het leuk vindt en daarna komt de rest vanzelf.
Reactie plaatsen