Zelf perspotten maken
22 januari 2023 
in How to

Zelf perspotten maken

Perspotjes (in het Engels soil blocks genoemd) zijn potjes die helemaal uit potgrond of zaai- en stekgrond bestaan. Het is super handig om in perspotjes te zaaien omdat je het zaad in het kuiltje wat bovenaan in het potje geperst wordt kunt leggen. Daarna dek je het zaad af. Wanneer je plantje groot genoeg is dan kan je het met perspotje en al uitplanten. Zo beschadig je geen wortels. Het andere grote voordeel van perspotjes is dat je geen plastic zaaitrays en potjes nodig hebt.

Perspot

De potjes moet je persen met een perspottenpers. Deze pottenpersen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn kleine tafelmodellen die je op tafel kan gebruiken en er zijn staande modellen met een lange steel. Daarmee kan je staand potjes persen. De staande modellen zijn echter wel een stuk prijziger dus zeker om te beginnen is een tafelmodel een aanrader.

Naast de keuze voor een tafelmodel of een staand model heb je de keuze hoeveel blokjes de pers kan persen en hoe groot deze blokjes zijn. Er zijn persen die 20 hele kleine blokjes van 15mm persen, er zijn tafelmodellen die 5 blokjes van 38mm of 4 blokjes van 50mm persen en staande modellen die wel 20 blokjes van 38mm in een keer persen.

Tuinbonen in perspotjesTuinbonen in perspotjes Tuinbonen in perspotjesTuinboon in perspotje gezaaid

Het meest universele model als je maar 1 pers koopt is de perspottenpers die 5 blokjes van 38mm perst. De blokjes nemen niet te veel ruimte in en je kan er praktisch alle zaden in zaaien. Van pepers tot sla en van tomaat tot kruiden en mais. Alleen grotere zaden zoals pompoen, courgette en bonen passen niet echt lekker in dit formaat. Je kan het natuurlijk altijd proberen, maar anders kun je ook gebruik maken van een p9 potje of direct zaaien in de volle grond.

Perspotje 38 mmPerspotjes 38 mm

Dit jaar (2023) ga ik ook nog wat nieuws proberen. Ik ga voorzaaien in het kleinste formaat perspotje van 15mm. Zo passen er heel veel in een krat of op een onderstel in de kas. Als het zaadje gekiemt is en uitgegroeid tot een plantje dan pers ik een perspotje van 50mm. Met een speciaal inzetstukje pers ik dan geen halfrond gaatje in het potje maar een klein vierkantje. Dit vierkantje is even groot als het perspotje van 15mm. Zo kan ik het kleinste perspotje met plantje en al in het grotere perspotje zetten waardoor alles nog even verder kan groeien in het grotere perspotje. Het grotere perspotje kan dan vaak wel naar buiten waardoor ik extra veel kan voorzaaien in de kas.

Maar hoe maak je nou die perspotjes?

Je kan een kant en klaar persmengsel kopen om potjes uit te persen maar zelf een mengsel samenstellen kan natuurlijk ook. Ik gebruik het volgende mengsel:

Ingrediënten voor het mengsel

Ik neem een grote speciekuip en met een emmer meet ik alle ingrediënten af. 2 emmers gezeefde compost, 2 emmers zaai en stekgrond en 1 emmer perliet. In de speciekuip meng ik alles goed door elkaar en dan komt lastige, het natmaken van het mengsel. Het moet namelijk goed nat zijn zodat je stevige potjes kan persen. Maar het moet niet te nat zijn dat je potjes uit elkaar drijven omdat het meer modder is dan mengsel. Dus geef voorzichtig water met een gieter of de tuinslang en blijf goed mengen. Wanneer je van het mengsel een stevige bal kan maken die niet zomaar uit elkaar valt is het mengsel goed en kan je de eerste potjes gaan persen. Het belangrijkste van het persen is dat je de pottenpers goed vol drukt met aarde zodat er geen grote gaten in de potjes zitten.

Op Instagram staat een video met uitleg, bekijk hem hier.

Succes met het persen van jouw potjes!

Reactie plaatsen