Inspiratie voor moestuin cadeau's & leuke belevingen!
07 november 2021 

Inspiratie voor moestuin cadeau's & leuke belevingen!

De tijd van cadeautjes komt er weer aan! Ik zet voor je op een rij wat hele nuttige cadeaus zijn om te geven of te vragen als je houdt van moestuinieren. Ik zal ook een lijstje geven met ‘belevingen’. Dat zijn vooral dingen om samen te doen.

Voor ik begin aan het lijstje wil ik je één algemene tip meegeven. Soms zijn er dingen die je jezelf minder snel gunt, om wat voor reden dan ook. Dat kan iets groots zijn zoals een massage, maar ook iets kleins zoals lekker badzout. Denk er eens over na wat dat voor jou is of voor diegene waar je een cadeau voor wilt bedenken. Dit jaar kreeg ik voor mijn verjaardag vooral ‘wellness’ dingen van vrienden (zie voorbeelden, haha), en ik ben daar dus echt al maanden van aan het genieten. Lekker ruikende kaarsjes, badzout, badolie, bruisbal. Van die dingen die ik mezelf niet echt gun. Ik denk dat iedereen die wel heeft, en dat zijn dus echt de perfecte cadeaus om te geven of te krijgen! Maar nu terug naar moestuin gerelateerde cadeaus, daar geldt precies hetzelfde voor. Zo wil ik eigenlijk al 2 jaar graag een droogoven, maar zonder kan het ook. Dus eigenlijk wacht ik op het perfecte moment dat ik die cadeau kan vragen.

Disclaimer: het zijn allemaal cadeaus die prijzig zijn. Veel hiervan is absoluut niet mijn budget als ik een cadeau geef. Wél vraag ik vaak deze cadeaus aan een groepje mensen. Het is nou eenmaal zo dat ik niet veel 'nuttige' cadeaus kan bedenken die onder de €25,- zijn. Wil je graag een 'duur' cadeau geven, schaam je dan niet om contact op te nemen (appje sturen) naar andere vrienden/familie van diegene waar je het aan wil geven. Of aan diegene te vragen 'ik heb echt een tof cadeau bedacht voor je, maar het is te duur voor in m'n eentje, weet jij nog X [getal] mensen waarmee ik het samen kan kopen?'. Andersom werkt dit hetzelfde. Misschien 'hoort' zoiets niet, maar daar hebben wij lekker schijt aan.

Groene (moestuin) cadeau’s

Daar gaaaaaaaaaaaan we!


Propagator: dat ding staat hier héél véél aan, het liefst hebben we er nog 86 maar je moet soms ergens een grens trekken. Deze is mijn favoriet omdat die makkelijk op een vensterbank past (let wel op dat je hem niet plaatst op een vensterbank met daaronder een verwarming). Voor de moestuin laten we hier vaak speciale peper soorten in kiemen waarvan je maar heel weinig zaad hebt. Ruud gebruikt hem ook voor bijzondere andere soorten die lastig kiemen zoals de Franse uiensoepboom. Wil je als een pro peper, aubergine, paprika en tomaat laten kiemen? Dan is dit ding écht fantastisch. Die losse bakjes maken hem voor een propagator vrij uniek!


Snoeischaar: onmisbaar in de (moes)tuin. Hoe vaak je andere mensen/influencers ook andere snoeischaren ziet noemen. Dit is de allerbeste (om heel veel redenen)! De 104,103 of 102 voor ‘zwaar’ snoeiwerk en de 304 voor het ‘lichte’ werk. Ik heb zelf altijd de 104 op zak. Deze is een stukje zwaarder dan de 304 maar dat maakt voor mij niet uit. Mocht je door reumatische klachten graag een lichtere willen dan raad ik je de 304 aan. Fijn om kleine dingen te knippen zoals tomaten, bloemen en bonen. Maar heb je een dikke krop sla die geknipt moet worden dan is de 104, 103 of 102 toch echt veel fijner.


Moestuin boek: over 1,5 week maken we een podcast special waar we heel veel moestuin boeken met elkaar gaan vergelijken. Ik weet zeker dat er voor jou of voor diegene die je het cadeau wil geven er een perfect boek bij zit! To be continued.


Cadeaubon Moestuin Advies: bestaat nog niet, maar kunnen we wel regelen. Stuur een mailtje naar info@moestuinadvies.nl en we gaan aan de slag. Iemand kan daarmee lid worden van de community, waar je al je vragen kan stellen en inspiratie op kunt doen. Maar je kan het ook gebruiken voor een workshop of online cursus.


Volautomatische weckketel: als je wil gaan beginnen met wecken (een vorm van inmaken) dan is dit ding echt geweldig. Wij hebben hem nu 2 maanden en ik kan echt niet wachten tot de moestuin vol staat en ik allerlei dingen kan gaan wecken. Wil je er veel meer over te weten komen? Luister dan onze podcast special over wecken hier.


Bloemenzaad / cadeaubon Studio May and June: je kan natuurlijk op heel veel verschillende plekken bloemen zaden kopen, maar deze soorten zijn echt allemaal heel mooi én je krijgt er een mooie zaaikalender bij wat voor veel mensen toch wel heel handig is. Ze hebben ook een aantal geschenk sets, die vind je hier.


Snoei zaag: als je bomen in de tuin hebt staan die je zelf wil onderhouden dan is dit een must.

Droogoven: wil ik zelf ook nog heel graag! Niet meer overal door het huis kruiden en andere ongein die op z’n kop aan een draadje hangen. Veel dingen zijn ook alleen goed te verwerken met behulp van een droogoven. Daar kan een draadje of oven niet tegenop. Hier vind je een tabel met tijden hoe lang je kruiden, groente en fruit moet drogen voor een goed resultaat. Soms is het zo lang, dat je daar liever niet je normale oven voor aanzet (zeker in verband met duurzaamheid).


Tuinbroek: deze draag ik al jaren, en zodra ik er mee op Instagram verschijn krijg ik de vraag: ‘waar is die van?’. Ik heb hem in het groen en beige.


Oesterzwam grow-kit: ik kreeg deze als tip doorgestuurd en vind dit echt een TOP cadeau. Het is namelijk geen wegwerpproduct, gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt én met €15,15,- voor veel mensen ook een stuk betaalbaarder dan andere opties in deze lijst. Jammer dat we zelf geen koffie drinken anders zou ik hem meteen kopen, haha. Je kan hem hier vinden.


Hori Hori: al veel goeds over gehoord, maar nog nooit zelf gebruikt. Het is een Japans tuinmes en enorm veelzijdig: je gebruikt hem om te wieden op kwetsbare plekken in de tuin, wortels door te snijden, dunne takken door te zagen of de bollen op de perfecte diepte te planten. Je kan hem hier vinden.


Verder zijn er nog 3 dingen waar de afgelopen tijd héél enthousiast op is gereageerd door mensen via Instagram: gietijzeren pannen, verzwaringsdeken en een moestuinbak.

'Belevingen'

Je kan hier natuurlijk van alles bij bedenken. Als familie lid of goede vriend weet je vaak echt wel waar je de ander blij mee maakt. Maar misschien kun je nog wat inspiratie gebruiken (voor jezelf).

Museum jaarkaart: deze ga ik zelf aanschaffen als ik in februari naar Amsterdam ga, en vond het eigenlijk wel een tof idee als cadeau. Meerdere belevingen in één. Er zijn zoveel fantastische dingen waar je heen kunt met die kaart: Naturalis, Hortus, Tropenmuseum, NEMO, Rijksmuseum, ongeveer elk ‘museum’ wat je kunt bedenken. Alles wat ik hiervoor noemde is trouwens ook kids proof. Je kan hem hier vinden.

En dan volgt er nu een opsomming met van alles en nog wat! Picknicken, samen uitgebreid koken, High Tea (ik wil hier nog graag een keer naar toe. Ziet er fantastisch uit. Zit in Drunen, maar ze doen ook op locatie of naar deze in Bakel), kampvuur avondje, een workshop (pottenbakken, ijzersmeden, moestuin, wecken, etc.), lig fietsen, pretpark, escapemail (escape room voor thuis), boswandeling met lekkers in de rugzak, spelletjes avond/toernooi organiseren, sauna en bioscoop. Nu mis ik vast nog heeeeeeel veel andere leuke opties, dus heb jij nog een leuke toevoeging? Laat hem achter in een reactie!

Deze post bevat affiliate links.

Over de schrijver
Reactie plaatsen