Bladluizen en andere plagen bestrijden
06 maart 2022 

Bladluizen en andere plagen bestrijden


Plagen in de moestuin

Er kan van alles misgaan in de moestuin en tijdens het voorzaaien. Veel voorkomende plagen zijn bijvoorbeeld de bladluizen, spinselmot, spintmijt, mieren, schildluis, witte vlieg en tripsen. Gelukkig kunnen we ze allemaal op een milieuvriendelijke manier bestrijden. In deze blog heb ik dan ook wat recepten verzameld om jezelf te kunnen wapenen tegen de meest voorkomende plagen.

Groene zeep & Olie (bladluizen en spinselmot)

Ingrediënten

  • 1 liter warm water
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 eetlepels (bio)groene zeep

Recept

Los de zeep en olie op in het warme water door te roeren en laat daarna afkoelen. Giet het mengsel in een plantenspuit om het op je planten te spuiten. Gebruik; vernevel de vloeistof op de bladeren om luizen te bestrijden. Alleen als de planten niet in de zon staan anders kunnen ze verbranden.

Knoflookaftreksel (bladluizen en spintmijt, mieren)

Ingrediënten

  • 2 complete bollen knoflook
  • 2 liter water

Recept

Snijd de 2 bollen knoflook in stukjes. Je hoeft ze niet te pellen en schoon te maken. Doe de gesneden bollen in een pannetje met een liter water. Breng het water net aan de kook en laat 15 minuten trekken. Daarna giet je de vloeistof door een fijne zeef in een plantenspuit. De knoflook stukjes kunnen op de composthoop. Gebruik; vernevel de vloeistof op de bladeren om luizen te bestrijden. Alleen als de planten niet in de zon staan anders kunnen ze verbranden.

 Je kunt ook 2 eetlepels toevoegen aan een liter gietwater om zo het knoflookaftreksel bij de wortels te gieten. Dit helpt tegen mieren bij de voet van de plant.

Neem Olie (witte vlieg, bladluizen, tripsen, schildluis en spintmijt)

Ingrediënten

  • eetlepel neem olie (koud geperst, 100% neemolie)
  • eetlepel (bio)groene zeep
  • 1 liter water

Recept

Neem 1 liter lauw water en voeg daar de neemolie en groene zeep aan toe. Giet dit in een plantenspuit en schud tot alles goed gemengd is. Gebruik; vernevel de vloeistof op de bladeren om luizen te bestrijden. Alleen als de planten niet in de zon staan anders kunnen ze verbranden. Let op bij zaailingen of stekjes of ze de sterke neemolie wel kunnen verdragen. Probeer het eerst op één proefplantje.

Reactie plaatsen